Личният треньор на Александра Начева Стойко Цонов бе доволен от второто място на възпитаничката си на световното по лека атлетика до 18 г. в Кения. Алекс прелетя на 13.54 метра, което бе нов национален рекорд и заслужено се окичи със среброто. Цонов обаче сподели, че най-голямото постижение състезателката е направила в квалификацията, която успя да преодолее от последния опит.

Тя се събра в третия опит в квалификацията, което най-много ми хареса за това състезание, защото то можеше да приключи много рано за нея, коментира Цонов при завръщането на нашите в София. Иначе естествено че беше подготвена да преодолее дистанцията. Нямаме време да се възстанови за Европейското до 20 години. В 2 през нощта тръгнахме за летището в Найроби. Утре имаме лека тренировка, сменяме багажите и тръгваме за Гросето. Много трудно можем да се възстановим, но тя сега е набрала инерция и може да се представи добре и там, заяви наставникът Цонов.

Няма треньор или човек, който да предвиди откъде ще излязат новите Стефка, Христо Марков, Йорданка Донкова. Но тази борбеност, която Алекс показа в квалификацията, дава надежди за бъдещето, каза още Цонов.

Този път успяхме да съчетаем по-добре емоциите и другите неща. Квалификацията не премина по план, но след това успях да се концентрирам за финала. В този ден се чувствах много стабилна за такива големи опити и мисля, че го показах, каза на свой ред Алекс.

Смятам, че бях готова и за златото, но така се получи този опит (13.54 м) - без дъска. Иначе 20 сантиметра отгоре нямаше да са никак зле за първото място, но явно така е трябвало да стане, бяха първите думи на световната медалистка на българска земя. Начева ще скача дълъг и троен скок на еврошампионата до 20 години, който ще се проведе от 20 до 23 юли в италианския град Гросето и заяви, че ще се бори за медал във втората дисциплина.