Рекордните 363 състезатели от 36 държави ще участват на Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки до 23 години в Пловдив. Шампионатът стартира утре в 9 часа в палата номер 13 на Панаира и ще продължи до неделя. Утре в 16.30 часа ще бъде официалното откриване, на което се очаква да присъства и президентът на европейската федерация Станислав Поздняков.

През всичките дни схватките в различните оръжия ще започват в 9 часа, като финалите ще бъдат след 17 часа. В събота и неделя са отборните състезания. Входът е свободен. България участва с пълен състав – общо 23 състезатели, като най-големите ни надежди са свързани с носителката на Световната купа за девойки за 2019 година – 17-годишната Йоанна Илиева. На нея страната ни разчита и за квота за олимпийските игри в Токио догодина. За съжаление един от най-силните ни фехтовачи при подрастващите – пловдивчанинът Галин Генов, ще пропусне първенството поради контузия. В началото на тази година Галин стана бронзов медалист от европейското до 20 години във Фоджа, Италия.

Европейските първенства до 23 години се провеждат ежегодно от 2008 година насам, като целта е да се осигури голямо състезание за фехтовачите, които преминават от юношеска в мъжка възраст. Доскоро се радвахме на класирания сред първите 16, вече искаме медали, тъй като расте изключително талантливо поколение. При девойките, например сме на седмо място в отборното на световното първенство. След нас се класира силния отбор на Русия, което едва ли някой си дава сметка какъв успех е при тази конкуренция, заяви президентът на Българската федерация по фехтовка и член на Европейската централа Величка Христева.