Двама таланти на пловдивския баскетболен клуб Академик Пд се следят под лупа не от кой да е, а от европейския и световен гранд Реал Мадрид, научи TrafficNews.bg. Става въпрос за 13-годишният Симеон Димитров /вляво на снимката/ и 14-годишният Денислав Камбуров. Първият е част от отбора на треньора Йордан Иванов, който миналата година стана държавен шампион за деца до 12 години.

Симеон и Денис са били поканени на тестове на националния стадион „Васил Левски“, организирани лично от главния скаут на Реал Алфонсо Касас и двама треньори, пристигнали у нас по покана на представителя на мениджърската агенция „Интерперформансис“ Йорго Патапатиу. С тази компания са свързани доста трансфери на наши баскетболисти в чужбина. В групата си били още няколко деца от цяла България, но само двамата пловдивски таланти са били харесани от испанците.

Децата са демонстрирали способностите си на специални тренировки, изготвени от испанските специалисти, а надеждите на Академик са впечатлили с уменията си. Има вероятност от Реал да организират посещение на Симеон и Денис в Марид, където пробите им да продължат.  Припомняме, че в юношеската формация на испанския гранд от миналото лято с успех се подвизава и друг роден талант – роденият в Бургас Константин Костадинов, който вече е е част и от националния ни отбор за юноши до 16 години. Мъжкият национал Алекс Везенков пък направи отличен сезон с другия испански колос Барселона и стигна до драфта на НБА.

Междувременно Симеон и Денис бяха повикани в националния отбор за деца, родени през 2003 г. Той бе разделен, като двете гарнитури ще участват на силни международни турнири. Денис Камбуров ще играе на турнира в Гърция, а Симеон Димитров – в Словения.

Интересът на Реал към двамата млади пловдивчани е поредното доказателство за отличната работа в школата на пловдивския Академик, в която се готвят над 350 деца – момчета и момичета. Тя се развива паралелно с мъжкия тим, който преди два сезона се завърна в елита и тази година направи истински фурор с второто си място в редовния сезон и петото в крайното подреждане. Наесен Академик Бултекс 99 ще излезе и на европейска сцена, след като получи покана да участва в Балканската лига.

Мъжкият тим, воден от Асен Николов стартира подготовката си на 28 август, а на 13-ти и 14-ти септември ще участва на силен турнир в Ботевград в конкуренцията на местния Балкан, който ще предiтави селекцията си, македонския Работнички Скопие с нашия национал Чадар Костов и сръбския Динамик Белград. В края на септември студентите ще организират  и традиционния си турнир за Купа Пловдив.

Междувременно Академик Бултекс 99 се сдоби с още едно ново попълнение, с което приключи селекцията – младият пазарджиклия Паулин Жардим, който е юноша на Хебър. В отбора остават Мартин Пенев и Илиян Ставрев, съобщи старши треньорът Асен Николов.