Трима млади пловдивчани направиха истински пробив в зрелищен спорт, който придобива все по-голяма популярност у нас - снукъра. Те ще запишат безпрецедентно първо пловдивско участие при подрастващите на предстоящото европейско първенство за всички възрасти в София. Става дума за Атанас Димитров, Йоан Саламбашев и Велиан Димитров. Атанас е шампион на България при младежите, следван от Велиан и Йоан. Наско ще представя Пловдив и България в две възрастови групи - до 18 и до 21 години. 13-годишният Велиан е най-младият играч на снукър в града, вече има страхотни резултати и ще играе при 18-годишните, а Йоан ще мери сили с 21-годишните. Всъщност България е получила рекорден брой от 30 квоти за шампионата на Стария континент от 2-ри до 16-ти февруари в София.
 
Атанас /на горната снимка/ е на 17 години, учи за актьор в Национална гимназия за Сценични и Екранни изкуства, но голямата му страст е снукърът. Той започва да се занимава с този спорт на 14 годишна възраст и с таланта, който притежава, успехите идват бързо. През 2015 започва кариерата си като играч към Българската снукър федерация. С добри резултати влиза в топ 32 на България и редовно е в топ 5 на Пловдив. През 2017 завършва на 2-ро място на пловдивската Снукър лига. Като играч често е критикуван заради проявата си на нерви, талантът му не остава незабелязан и оценен от много хора, сред които и треньора му Иван Кюпов. Много съм горд със себе си, че ще играя на такъв голям форум. За мен е огромна отговорност и чест и ще дам всичко от себе си, казва Атанас. Работя доста, не толкова върху игровите ми умения, а по-скоро върху психиката ми. През последните месеци бях готов да хвърля щеката и да се откажа от този спорт след някои неща, които се случиха в личния ми живот. Дори не продължих участието си за пловдивската Снукър лига, макар че имах шанс за титла. За мен Европейското е едно добро завръщане и знам, че то ще ми даде огромен опит, допълва Наско, чийто кумир е Марк Селби.
 
Йоан Саламбашев също е на 17 години и учи в Образцова Математическа Гимназия "Акад. Кирил Попов". Занимава се със снукър от 2015 година и следва стъпките на своя идол Рони О'Съливан. На предстоящото европейско първенство той си е поставил за цел да играе качествен снукър и да се запознае отблизо с други надежди на този джентълменски спорт. Член е на Спортен клуб за билярд и снукър Пловдив. Негов ментор е републиканският шампион по билярд Красимир Камешев (Стършела). Йоан тренира с партньор и самостоятелно. Упражненията му са главно за подобряване на игровите умения и контрол на бялата топка (cue-ball).
 
Най младият участник сред пловдивчани - 13 годишният Велиан Димитров, учи в СОУ "Патриарх Евтимий". Започва да се занимава със снукър през 2016, а още на следващата година вече е в топ 3 на Пловдив. Той е член на Спортен клуб за билярд и снукър, а негов ментор е Иван Кюпов. Много съм щастлив, че само за 1 година успях да израсна толкова. Подготвям се за европейското заедно с моя треньор и ще дам всичко от себе си за да покажа добра игра на сукното, казва Велиан. Да им пожелаем успех!
 
 
Йоан Саламбашев
 
 
Велиан Димитров