Трима пловдивски атлети ще гонят медали на историческото световно първенство за юноши младша възраст от утре до неделя в столицата на Кения Найроби. Те съставляват точно половината от целия ни представителен тим от 6 състезатели, който ще участва на шампионата. Което е поредното доказателство, че въпреки проблемите с базата, Пловдив си остава люлката на Царицата на спортовете в България, поне при подраставщите. Александра Начева /троен скок/, Лиляна Георгиева /1500 метра/ и Алекс Христов /хвърляне на диск/ ще защитават честта на града и клубовете си Ботев, Тракия и Тракия 96.

А първенството е историческо, защото ще бъде последно в кратката история на планетарните форуми при младшата. Причината са множеството злоупотреби с рождените дати най-вече на африкански спортисти и участието на нелегални състезатели, надхвърлили определената възраст. Доста държави се отказаха от съображения за безопасност - САЩ, Великобритания, Русия, Австралия, Швейцария, Япония, Република Корея и други.

С най-големи шансове за отличия са Алекс Начева и Лили Георгиева. Първата прави истински фурор през настоящия сезон, а втората изумява с резултатите си от няколко години, което и спечели прозвището детето-чудо.

Преди дни Начева подобри националния рекорд за тази възраст в тройния скок на Тереза Маринова и с 13.45 м. оглави световната ранглиста в своята възраст, което означава, че излиза на световното с най-силен резултат от всички участнички. Възпитаничката на Стойко Цонов впечатли още през януари, когато на турнир в Румъния поведе в световната ранглиста в зала с 13.03 м и стана първата българка до 18 години, преодоляла 13 метра, подобрявайки и рекорда на Тереза Маринова в тази възраст на закрито от 12.77 метра.

Лиляна Георгиева също е в отлични позиции в битката с кенийки и етиопки на 1500 м. Възпитаничката на Радмила Станкович е с трети по сила резултат от стартиращите в дисциплината. През зимата Лили последва примера на Алекс и излезе начело в световната ранглиста, но в друга дистанция – 3000 метра. На държавното в Добрич в зала тя спря хронометрите на 9:24.65 мин, което бе нов национален рекорд за младша, старша възраст и за девойки до 23 години в зала. С това постижение Лили оглави световната ранглиста за девойки младша за годината, като досегашното върхово постижение за сезона бе на Ерин Уолис Великобитания) - 9:33.02, а при старшата възраст стана №2 в света (първа с 9:14.12 бе Кейт Мърфи от САЩ), но бе лидерка в Европа.

Третият пловдивски представител, който също има шанс за призово класиране, е дискохвъргачът Алекс Христов. Всъщност той е роден в Карнобат и там прави първите си стъпки в дисциплината, но се премества в пловдивския Тракия 96, където негова лична треньорка е Тодорка Тодорова. Алекс спечели квотата за световното на Балканиадата в Истанбул за юноши младша възраст, където записа 58.20 метра при норматив от 55.50. Малко преди това той стана шампион на страната ни за същата възраст с 53.14 м.

Веселин Живков (200 м), Елена Георгиева (200 и 400 м) и Никол Андонова (100 м с препятствия) са другите ни трима представители на световното, които ще се опитат да подобрят личните си рекорди именно на най-големия форум.

Квалификациите на Александра, Лили и Алекс са в четвъртък, финалите – в събота. В Найроби времето е по-хладно, отколкото в България – около 25 градуса, но проблем за участниците може да се окаже високата надморска височина от 1800 метра. Нашите са вече в Найроби, а Алекс Начева сподели първа снимка от стадиона, на който ще се проведе шампионата.

Стартовете от световното първенство ще може да се гледат пряко в ефира на БНТ HD и онлайн от територията на България на tv.bnt.bg/bnthd/:

12 юли /сряда/ - 9:55 и 17:00

13 юли /четвъртък/ - 9:50 и 16:30

14 юли /петък/ - 10:50 и 17:45

15 юли /събота/ - 14:20 /репортаж/ и 16:30

16 юли /неделя/ - 17:00 и 18:30 /репортаж/