Талантът от школата на Локомотив Пд Ияд Хамуд получи поредното огромно признание в Англия, където в момента играе в юношеския отбор на Шефилд Уензди. Той попадна в Топ 60 на световните футболни надежди, родени през 2001 година, в традиционната класацията на английския вестник Гардиън. Хамуд е редом до имена като хърватския Неймар – Антонио Марин, сина на бившия френски национал Лилиан Тюрам – Кефрен Тюрам-Юлиен, бразилското чудо на Сантос – Родгиро, който догодина отива в Реал Мадрид за сумата от 50 милиона евро и още куп даровити млади футболисти от Бразилия, Аржентина, Англия, Германия и цял свят.

Звездата на Хамуд изгря през 2016 година, когато едва на 15 години и 4 месеца той стана вторият най-млад футболист в елита на българското първенство с екипа на Локомотив Пд, пише Гардиън. Син на баща ливанец и майка българка, нападателят записа асистенция при дебюта му за мъжкия отбор на Локомотив в дербито на Пловдив срещу Ботев. Преди да премине в академията на Шефилд Уензди през 2017 година, Хамуд изкара проби в Арсенал и Сток Сити. Бързина и сила са му основните оръжия – талантът веднъж предложил да играе в три мача за един ден в различните юношески тимове на родния му Локомотив. Признава, че обожава играта на Лионел Меси, а баба му, която била фенка на Манчестър Юн, се оказала основната му причина да се запали по футбола, допълва изданието в очерка си за Ияд Хамуд.

Талантливият играч е четвъртият българин, който попада в класацията на Гардиън за последните 5 години. През 2014-та там беше настоящият мъжки национал Божидар Краев, който тръгна от Левски, а в момента защитава цветовете на датския Мидтиланд. През 2016 година в подреждането бе Владислав Жиков, който израсна в школата на Милан, а сега играе за Ливорно. През миналата 2017 година в класацията попадна Кун Теменужков, който нижеше голове за младежките гарнитури на Барселона в известната по целия свят школа Ла Масия, а сега продължава да бележи и за английския Лийдс.

Голямо признание! Талант на Локо тренира с мъжете на Шефилд УенздиИяд Хамуд се разписа в последните три мача за отбора до 18 години