Голям национален футболен турнир „Пловдив Сити къп“  за деца до 10-годишна възраст,  ще се проведе в началото на март на спортната база в Младежкия център на Гребната база. Надпревара е за малки футболни таланти, родени през 2009 и 2010 година, стартира на 2 март  и е част от календара на вече утвърдената от Българския футболен съюз национална програма за подготовка на малки футболисти до 10-годишна възраст – Футбол 5. Ще приключи на 4-и март, когато от 10 часа е мачът за третото място, а от 11 часа е финалът.

Освен Ботев и Локомотив Пд, турнирът ще събере под тепетата представители на водещи елитни футболни школи в България като Левски, Берое, Бургас, Черно море, а главен организатор е футболен клуб „Пловдив Сити“, начело с основателя на клуба Петър Кумановали.

В него ще участват общо 16 отбора – по 8 за двете възрастови групи – набор 2009 и 2010-та, като тимовете ще бъдат разпределени в предварителни групи. Турнирът и ще се проведе по правилата на националната програма за подготовка за малки футболисти до 10-годишна възраст – Футбол 5. Ф5 или Футбол 5 е специфична разнородна програма за детски футбол, с отбори  съставени от по 4 полеви състезатели и един вратар.

Радващо е, че интересът към турнира е голям, още повече че програмата Футбол 5 вече набра голяма скорост у нас.  Основната цел е да бъдат създадени подходящи условия, при които децата в ранна възраст да покажат своите умения и качества в една специфична и много атрактивна разнородност на футболната игра. Очакваме качествени мачове и много емоции за родителите и децата, коментира бившият ас изявен футболист на Ботев Димитър Орманов, който е един от основните организатори на турнира  и отскоро треньор в школата на ФК „Пловдив Сити“.

На турнира са поканени футболните легенди Христо Бонев – Зума и Петър Зехтински, както и асовете на „Ботев“  Тодор Неделев и Лъчезар Балтанов, които ще наградят призьорите.