Звездата на пловдивската шахматна надежда Виктория Радева изгря на международния небосклон още през 2011 година, когато стана световна вицешампионка по класически шах за деца до 10 години в Бразилия. Оттогава Вики не спира да печели титли и медали от най-престижните форуми по света - световна шампионка по рапид до 12 години, три пъти шампионка на Европейския съюз, първа на Балканите и между другото - 8 години поред - държавна шампионка в своята възраст. Изминаваща 2017 година бе може би най-успешната за младата пловдивчанка и доказа, че талантът и продължава да избуява с пълна сила. 
 
Вики постави своеобразен рекорд, непостигнат през сезона от друг български представител в древната игра. Тя спечели общо 7 медала /5 златни и 2 бронзови/ от държавни първенства в различните категории - три титли при 16-годишните по класически шах, блиц и рапид, отборна титла при жените с Локомотив 2000, индивидуална титла по рапид и трети места по блиц и класически шах - също при жените. Освен това талантливата шахматистка стана европейска шампионка по рапид и втора в суперфинала на шампионата на Стария континент в Будва. И може би най-стойностния и успех - 4-то място на световното по класически шах до 16 години в Монтевидео, Уругвай, където остана на косъм от бронза и отстъпи по допълнителни показатели на третата. От близо две години Вики се готви при един от най-изявените ни гросмайстори - Александър Делчев, който е с решаващ принос за успехите и през сезона. Също така е стипендиантка на Общество Nota Bene.
 
Талантливата състезателка е родена на 15 май, 2001 година и започва да играе шах още като тригодишна. Била болна от пневмония и цял месец трябвало да не излиза от къщи. Вместо да си губя времето, баща ми реши да ми покаже как се местят фигурите, спомня си Радева. Таткото Славей Радев е с огромна заслуга за прогреса на дъщеря си. Той е голям любител на шаха и продължава да прави всичко възможно да намира спонсори и да подсигурява международните участия на Вики. В началото все едно си играех с кукли - просто подреждах някакви фигурки. Когато станах на 7-8 години започна да ми става още по-интересно и пожелах да тренирам сериозно. Така започна всичко, разказва шахматистката. Твърди, че успехите не и тежат, но я задължават. Обичам да играя шах и ми е приятно да се занимавам. Не искам да спирам дотук, стремя се да се развивам, но тренировките костват усилия и време. Понякога е трудно да съчетавам спорта и учението, но с по-малко свободно време нещата се получават, казва Виктория.
 
Тя е ученичка в Търговската гимназия, където проявяват разбиране към отсъствията й и се радват на успехите и. Всички много ме подкрепят. Понякога е трудно да наваксвам с материала, но съучениците ми се надпреварват да ми помагат, не крие удовлетворението си Вики. Противно на шахматната логика - вместо математиката хареса повече литературата и историята. Много хора смятат, че има пряка връзка между математиката и шаха, но не е точно така, защото това е точна наука, докато в шаха има много импровизация, разсъждава надеждата. Излишно е да споменаваме, че е пълна отличничка. Предпочитам класическия шах, тъй като съм човек, който може да се задълбочи в продължение на 5-6 часа, въпреки умората след това, казва Вики. Обича да се сприятелява със съперничките си и поддържа контакт с доста от тях по целия свят. Напрежение и адреналин по време на състезания винаги има и е хубаво да го има, защото ако липсват - значи нещо не е както трябва. Шахът трябва да се играе с емоция. Не е само логика и математика, трябва и сърце и любов. Все пак гледам да съм спокойна по време на партии и да се абстрахирам от всичко, допълва тя. Някои загуби ги преживява тежко, но твърди, че те дават най-
големите уроци. 
 
За най-добрата си партия смята победата срещу доайенката на родния шахмат Маргарита Войска преди няколко години. Партия, която е определена за най-красива за годината от млад талант. Цени много и победата си на световното тази година срещу рускинята Полина Шувалова, която стана втора в класирането. Няма любими позиции и защити, защото съзнателно избягва еднообразието в шахматната игра. В свободното си време чете книги, гледа филми, излиза с приятели и обича да рисува.
 
Догодина Вики се стяга за световно ученическо първенство в Албания, но вече ще играе във възрастовата граница до 18 години и ще гони световна и европейска титла. Апетитите й са и за нови титли при жените на държавните първенства. Ако се съди по любовта и към шаха и развитието и до момента - тези големи цели са напълно постижими за нея. 
 
 
 
 
През лятото Вики Радева игра шах с легендата на Ботев Динко Дерменджиев - Чико в Градската градина. Мачът премина при огромен интерес, а Вики естествено победи