Пловдивският спорт винаги е раждал и ще продължава да ражда таланти. В нашата поредица ви представяме най-ярките от тях, а днес е ред на световната вицешампионка за девойки в тройния скок Александра Начева

Само за 6 месеца пловдивската надежда в тройния скок Александра Начева се изстреля до световните върхове и доказа, че за таланта и труда граници не съществуват. Ученичката от Руската гимназия подобри общо 4 национални рекорда в рамките на настоящата година и завършва сезона като номер 1 в света по постижение до 18 години. Всичко това – след като сравнително отскоро треньорът и Стойко Цонов я профилира в една от най-тежките дисциплини в леката атлетика. Преди това Алекс се състезаваше предимно в скока на дължина – под ръководството на първата си треньорка Ива Пранджеаа.

Още през януари 16-годишната атлетка загатна за огромния си потенциал и на шампионата на Румъния, в който участваше извън класирането, за пръв път в кариерата си прелетя над 13 метра. Постижението и от 13.03 поведе световната ранглиста в зала и бе подобрен рекорд в тази възраст на олимпийската шампионка от Сидни 2000 Тереза Маринова. В началото на юли на турнир в Пловдив Начева се приземи на 13.45 метра – постижение номер 1 в света за сезона на открито и с цели 22 см над рекорда на Тереза Маринова до 18 години.

Градацията в постиженията и развитието на състезателката на Ботев Пд намери логичното си продължение с най-голямия и успех до момента – тя стана световна вицешампионка на шампионата за девойки младша възраст в Кения през лятото с още един национален рекорд – 13.54 метра. Последва престижно 4-то място на европейското до 20 години в Гросето с пореден рекорд – 13.64 метра. С него Алекс дели първото място в света за сезона с китайката Киуджао Тан, победила я с този резултат на световното при младшата преди това. На световното беше трудно, тъй като това ми бе първото голямо състезание – до момента бях участвала само на Балканиада, спомня си Начева, която влиза във финала чак с последния трети опит след два неуспешни. На европейското гонех медал, останах на 4 см от него, но съм доволна, допълва тя.

Алекс започва да тренира лека атлетика преди 9 години при Ива Пранджева – заедно с дъщерята на Ива – Никол, с която се познават още от детската градина. Впоследствие Никол се захваща с плажния волейбол, но Алекс не е изкушена от игрите с топка и остава в атлетиката. Наред с тежките тренировки Алекс не загърбва и учението и упорито усвоява тънкостите на испанския в Руската гимназия. Всеки ден след училище е в залата или на стадиона, включително и в събота. Посещава и уроци по английски. Няма проблеми с математиката и химията, не си пада особено по историята и другите разказвателни предмети. Излиза с приятели в събота след тренировка и в неделя.

Освен спортният талант притежава и един друг – още от малка страшно обича да рисува и го прави винаги, когато и остава време. Алекс е майсторка на графиките и нейни приятели постоянно я карат да им рисува портрети. Догодина предстоят нови изпитания за Начева – младежка олимпиада в Буенос Айрес, европейски и световни първенства за нейната възраст и за по-големи.

Много е важно максимално късно да се започне с тройния скок, защото е тежка дисциплина и са възможни контузии. Преди години дори нямаше такава дисциплина при жените, пояснява треньорът на Алекс Стойко Цонов. Признава, че не е очаквал това бързо израстване на възпитаничката си. 13.40 метра за едно 15-годишно момиче наистина беше нещо специално, разкрива треньорът. Сега задачата ми е да я опазя и не толкова да гоним резултати, колкото да затвърдим техниката, да въведем и нов елемент, използван при мъжете. Александра има природна физическа сила и това е най-силното и качество – без да е тренирала целенасочено с тежести и други упражнения. Тази природна сила като бързината – или я имаш или я нямаш. Другото интересно е, че при нея спортната злоба е овладяна до желанието да спечелиш, а не да победиш някой друг. Когато е губила никога не е била разочарована, а го е приемала нормално. За пръв път попадам на такъв състезател, завършва Стойко Цонов.