Легендата на Ботев Марин Бакалов се изправя пред ново предизвикателство. Той ще предава богатия си опит на бивш футболист и треньор в новосъздадената детска футболна академия за деца, родени през 2009 и 2010 година по инициатива на зам. ректора на Пловдивския университет проф. д-р Веселин Маргаритов. Академията ще ползва спортната база на ПУ, а другият треньор до Бакалов ще бъде наставникът на Марица Стоян Димитров. Школата ще носи името на новосформирания по идея на Веселин Маргаритов университетски спортен клуб "Паисий Хилендарски". В специално интервю за TrafficNews.bg Марин Бакалов, който е рекордьор в А група със своите 459 изиграни мача, говори за новото начинание, перспективите и стратегията, която ще следва академията, както и за проблемите на детско-юношеския футбол.
 
Г-н Бакалов, как дойде идеята за този проект? 
 
Идеята е на професор д-р Маргаритов, с когото отдавна говорим за футбол. Назря постепенно. Благородна е, защото е свързана с деца. Условията са много добри за развитието на детско-юношески футбол - игрище, зала, съблекални. Базата е напълно достатъчна за занимания с доста деца, има и осветление, ще и вдъхнем още повече живот. Заедно със Стоян Димитров ще водим учебно-тренировъчния процес. Ще наблягаме на възпитателния процес. Освен да развиваме футболни качества у децата, ще се опитаме да ги възпитаваме и в дисциплина и манталитет - да израснат възпитани и позитивни хора. Няма да гоним успехи на всяка цена. Ще помолим и родителите за повече търпение, за да работим заедно в една посока. 
Мисля, че имаме какво да дадем на децата.
 
Вие имате опит в работа с подрастващи...
 
Да, бях първият треньор в частната футболна школа Ботев 2002, създадена от покойния Андрей Павлов. Оттам излязоха футболисти като Дани Кики и Емил Аргиров от набор 1987 г., който беше изключително добър. Много бързо навлязохме в елита на юношеския футбол, където имахме 5 финала за 4 години. За съжаление не успяхме да спечелим нито един, но играхме срещу силния набор на Левски с Мариян Огнянов, Лъчо Балтанов, Николай Димитров и други. Бяхме доста равностойни. С юноши съм работил и в Спартак - с играчи като Ивайло Димитров, Николай Павлов, Емил Аргиров, който имаше предложение от Левски. 
 
Все пак тогава работихте с по-големи деца, които вече имаха някаква основа във футбола. Какво ще бъде по-различното сега?
 
С толкова малки деца не съм работил, за мен ще бъде предизвикателство. Така пък може да ги шлифоваме от по-ранна възраст. По отношение на детските школи в Пловдив има голяма конкуренция, което е добре. Смятам, че имаме какво да предложим като качество на обучението. Интерес има и това е радващо. Той трябва да се поддържа, защото иначе загива. Затова е важно децата да бъдат развити още от малки. Конкуренцията е голяма, тъй като в родния шампионат има много чужденци. Подрастващите трябва да бъдат достатъчно добре подготвени, за да се адаптират по-бързо в професионалния футбол. В момента сме далеч от това нещо - почти няма отбор, който да вкарва юноши в Първа лига, за съжаление. Въпрос на клубна политика, но има какво да се желае в изграждането на юношите. Има хляб в тях, просто някой трябва да рискува и да ги пуска в игра. 
 
Каква ще бъде дългосрочната стратегия на академията?
 
Започваме да работим от доста ранна възраст и бъдещето ще покаже. Имаме 3-4 години, в което да ги развиваме и след това да се прецени накъде ще тръгнат. Иначе намеренията ни са още от есента да се 
включим в детските първенства Футбол 5.
 
Как се развиха нещата около вас след като напуснахте Ботев през лятото на 2014 г.?
 
Футболен човек съм и имам много познати и приятели във футбола. Не съм се отделял от него, следя нещата, за кратък период помагах в селекцията на подрастващи в Лудогорец, без професионален ангажимент. Това, което предприемам сега е и моето желание - да предавам опита си на децата. Обичам да работя с млади хора. Хубаво е да има приемственост, а тя е прекъсната в много клубове.