Ботев спечели Републиканското първенство при набор 2002. Във финала момчетата на Иван Гешев удариха с 2:0 Лудогорец на стадион "Ивайло" във Велико Търново. По този начин "жълто-черните" се превърнаха в тотален доминант на Републиканските първенства, след като спечелиха трето поредно издание. Миналата година Ботев триумфира при набор 2001, а през 2015 година при набор 1996.

След няколко пропуснати шансове се стигна до 34-ата минута, в която резултатът бе открит с феноменален гол на Слави Шопов. Капитанът получи топката в половината на Лудогорец с гръб към вратата, обърна се и след като преодоля защитник стреля от 22 метра, а кълбото влетя неспасяемо в мрежата за 1:0.

В началото на втората част пловдивчани отправиха няколко удара към вратата на символичния домакин, но вратарят и защитниците се справиха с общи усилия. 2 минути по-късно "зелените" изпуснаха златен шанс, след като нападател остана сам срещу Баданов и пусна кълбото покрай него, а то мина на сантиметри от гредата.

Последва опит за натиск от страна на Лудогорец, който обаче по-скоро бе хаотичен и до чисто положение пред вратата на Баданов не се стигна. В 50-ата минута Хюсеин стреля към вратата на Ботев, но над гредата.

В 58-ата минута Слави Шопов навлезе в наказателното поле на "зелените" и бе фаулиран от защитник, а главният съдия Станислав Ставров посочи бялата точка. С изпълнението на 11-метровия удар се нагърби Иво Казаков, който прати топката в обратния на вратаря ъгъл за 2:0.

3 минути по-късно играчи от двата тима се спречкаха в центъра на терена, но след кратки разправии срещата продължи. В 66-ата минута ботевистите бяха близо до трети гол, след като Георги Трифонов проби отляво и центрира, а Петър Итов на метър от вратата не успя да уцели кълбото.  В ответната атака Онур Чолак стреля от 18 метра, а Милко Баданов с нов прекрасен рефлекс запази мрежата си суха. В добавеното време Слави Шопов можеше да направи резултата класически, но Мирослав Пейчев изби влизащата под гредата топка.