Казусът с детето чудо на родната лека атлетика Лили Георгиева зацикли в омагьосан кръг, след като двата клуба – Тракия и Актив 2013, засега не могат да се разберат за правата й. Поредният конфликт около името на младата ни надежда в средните бягания се разигра на турнира Пловдив в събота, но преди това – кратката предистория.

Лили израсна като състезателка под ръководството на треньорката Радмила Станкович в СКЛА Тракия, за който клуб е картотекирана за настоящата 2018 календарна година. От началото на годината обаче атлетката тренира и се готви в СК Актив 2013 при Йорданка Аризанова и Недялко Боруков, тъй като не желае повече да тренира под ръководството на Радмила Станкович. Според наредбите на БФЛА тя няма право да премине в друг клуб по средата на сезона без писменото съгласие на стария клуб. Може да го направи чак за следващата година. Междувременно спорът се пренесе на съдебно ниво, след като от СК Актив 2013, след което и от Тракия, наеха адвокати.

Така се стигна до турнира Пловдив в събота, на който Лили подава заявка от името на Тракия – за да може да бяга в състезанието. Точно преди старта обаче тя е спряна. Според председателката на СКЛА Тракия Лиляна Томова заявката е невалидна, защото не е подадена от клуба, а от самата състезателка. Няколко Боруков твърди, че е имало договорка Тракия да пусне заявка за Лили, за да може атлетката да бяга в надпреварата, но такава не е последвала. Подадохме я в последния момент преди състезанието и тя не бе подкрепена от СКЛА Тракия, казва Боруков. От федерацията потвърдиха, че заявката за състезание трябва да е от клуба, а не от състезателя.

Междувременно Лили бяга извън класирането, съревновавайки се с лекоатлет, и постига личен резултат на 800 метра, след което под влиянието на емоциите отправя неприлични думи и жестове към Радмила Станкович. Според Лиляна Томова човекът на електронноизмервателната система не е имал правото да измерва бягането на Лили и в случая е проявил своеволие. Състезание с представител на другия пол също е в разрез с правилата, твърди Томова. Ако от Тракия я бяха допуснали, Лили вече щеше да има квота за световното за юноши и девойки старша възраст, контрира Боруков.

Всъщност в началото на месеца имаше среща между представителите на двата клуба и след 8 май в Тракия трябваше да вземат решение дали да пуснат Лили Георгиева в СК Актив 2013. Според Недялко Боруков, преди турнира Пловдив е била постигната договореност за положително разрешаване на казуса, но нещата са се обърнали.

Лиляна Томова заяви, че е имало две условия, които Лили и СК Актив 2013 е трябвало да изпълнят, за да се даде нужното разрешение на състезателката да смени клубната си принадлежност – младата лекоатлетка да се извини публично за нападките срещу бившата си треньорка и СК Актив 2013 да оттегли жалбата си от федерацията за неправомерно картотекиране на Лили в СКЛА Тракия. Тя е на основание на това, че по наредба, за атлет до 18 години е необходимо писмено съгласие на родител за картотеката, а според другата страна в спора - такова липсва. Лиляна Томова твърди, че въпросните две изисквания не са изпълнени и казусът отива в ръцете на федерацията. Още повече, че на практика има действащо производство, тъй като двете страни са прибегнали до услугите на адвокати.

От федерацията обаче твърдят, че за тях няма казус около Лили Георгиева. Има си наредби, и според тях двата клуба трябва да се разберат за състезателката. Ние няма как да се месим, каза изпълнителният директор на федерацията по лека атлетика Диян Драшков.

Чакаме публично извинение на състезателката и оттегляне на жалбата и подписваме споразумението със СК Актив 2013 за Лили Георгиева, категорична е Лиляна Томова. Недялко Боруков обаче настоява първо да бъде подписано споразумението и на тази база да бъде оттеглена жалбата. Иначе Лили е готова да поднесе публичните си извинения веднага, уверява той.

И от СКЛА Тракия, и от СК Актив 2013, и от федерацията твърдят, че най-важното е спорът най-после да намери разрешение, за да може Лили Георгиева да продължава да се състезава. А от цялата ситуация се вижда, че нещата опират до един компромис. Въпросът е някой да го направи.