12- годишният пловдивчанин Делян Мишинков има две шампионски титли в два съсвесем различни спорта. Той е шампион по карате и шампион по картинг, като печели наред състезанията в своята възрастова категория. 

През 2017 той получи покана за участие в световните финали на SWS във Франция, а тази година отнови се класира за SODI WORLD FINALS 2018, който ще се проведе на писта "Джулия" в Италия от 14 до 16 юни. 

Дидо се качва за първи път на картинг през месец май 2015 г., а това че живее до пистата е повод да досажда на батковците, които работят там дълго време, въпреки че е под необходимия ръст за пилотиране. Накрая все пак успява да ги пребори.

Делян се състезава и в клуба по карате АССК "Тракия" и също е шампион в категорията си. 

 

Ето как малкият пловдивчанин се готви за световната купа:

- Какво се случи на световното във Франция през 2017?

- Имах доста проблеми във Франция- излетя ми предната гума на карта по време на квалификацията на полуфинала. По време на полуфиналното каране успях все пак за 10 обиколко да изпреваря 7 пилоти. На супер финала потеглих от 14 позиция и на втората от 12 обиколки, вече бях 9- ти. За съжаление нервите на състезателя, който изпреварих не издържаха и ме блъсна на следващия завой. Него го дисквалифицираха, но моето състезание отиде по дяволите. Все пак вкарах карта на пистата, настигнах групата и започнах да изпреварвам. На финала се оказах отново на 14 позиция.

- Как премина последната една година за теб на пистата, разбрахме че нямаш загуба нито на пистата, нито на татамито?

-Да, така е.  Неприятното е, че състезателите до 14 години вече ги няма на пистата, а много от състезанията нямаха необходимия брой пилоти, за да бъдат признати за световните серии.
Най- тъжният за мен момент дойде, когато се оказа, че за пръв път тази година няма да има зимен шампионат- поради липса на пилоти. Получава се абсолютен парадокс- юни месец ще карам на световно в Италия, а до тогава няма с кого да се състезавам тук и да поддържам форма. Надявам се поне за летния шампионат да се появят пилоти, макар че не виждам от къде ще дойдат.

- Кой беше моментът с най-голямо напрежение тази година?

- Преди последното състезание във Варна. Трябваха ми две трети места да се класирам, но аз никога не карам за второ. Пистата бе много коварна, защото бяха направили някакви запечатки за зимата. В началото квалификационните обиколки бяха трагедия, но последната сесия хванах трасето и направих убийствено време. Това ми даде право на другия ден да стартирам от първа позиция.
Още не мога да си обясня защо на другата сутрин нито един пилот от Варна не излезе да кара на пистата!?

- Този спорт е доста скъп, успяваш ли да намериш спонсори, които да те подкрепят?

- Не, явно децата не са атрактивни за големите фирми в нашия град, а може би спорта който практикувам не е толкова популярен. Миналата година все пак имах един основен спонсор- Адел- моето куче. Парите от всички кученца, които тя роди отидоха за подготовката и участието ми във Франция. Сега на дневен ред е състезанието ми в Италия.

След него ще се концентрирам изцяло върху каратето, където от август месец вече се състезавам във нова федерация под ръководството на световния шампион- сенсей Александър Команов.

-Целият екип на TrafficNews ти желае победа на световното в Италия!

-Благодаря ви от сърце!