Тримата млади пловдивски надежди в леката атлетика се класираха за финалите и ще се борят за медали на световното до 18 г. в Найроби, Кения. Това са Александра Начева, Алекс Христов и Лиляна Георгиева.

Начева се класира за финала в тройния скок по изключително драматичен начин. Водачката в ранглистата на планетата за сезона с 13.45 метра трябваше да чака до последния трети опит, за да преодолее квалификационната норма. Тя бе 12.76 метра, а ученичката от Руската езикова гимназия успя да скочи със сантиметър повече. Александра започна с 11.52 метра, които й отреждаха последното място и за двете групи в тройния скок. Във второто си опит тя направи фаул и така всичко остана да се реши в третия скок. Начева обаче показа железни нерви и успя да намери място във финала.

Само още две лекоатлетки преминаха квалификационната норма. Това са Куинджиао Тан (Китай), която постигна 13.16 метра и Зулия Ернандес (Куба) с 12.92 метра. Останалите 9 места във финала бяха допълнени в зависимост от резултатите на другите участнички в квалификацията. Финалът на тройния скок в Найбори е в утрешната вечерна сесия на световното, като стартът на  дисциплината е в  16:50 часа българско време.

Алекс Христов ще бъде сред 12-те, които ще спорят за медалите в мятането на диск в кенийската столица. Българинът се нареди шести в квалификацията с резултат от 57.08 метра. Състезателят на Тракия 96–Пловдив започна надпреварата с фаул, а след това постигна 55.13 м. В последния си трети опит той даде и най-доброто си постижение в състезанието – 57.08 м. Личният му рекорд е 58.20 м. Само двама атлети преминаха квалификационната норма от 59.00 м. Най-доброто постижение в първия етап на дисциплината записа Олексей Кирилин (Укр) – 60.30 м. Чилиецът Клаудио Ромеро пък прати уреда на 59.08 м. Финалът в мятането на диск при юношите е утре в 18:20 часа.

Директно на финал отива Лили Георгиева в бягането на 1500 метра, което също е утре от 18.30 часа. Серии не се провеждаха заради по-малкия брой на участниците. Както вече съобщихме доста държави не са изпратили свои отбори в Найроби.