Отборът на Ботев Пловдив при родените 2002 година деца за поредна година завоюва първото място в редовния сезон. Канарчетата бяха безапелационни в Югоизточната зона и ще се включат като един от фаворитите за спечелването на Републиканското, което стартира на 8 юни.

Жълто-черните спечелиха надпреварата в своята зона с 9 точки преднина пред втория. И ако всички очакваха втори да се класира тима на Ломомотив Пловдив, това не се случи заради поредица експерименти, които наставникът на смърфовете Георги Недевски реши да прави към края на шампионата. Точно в момента, в който смърфовете постигнаха исторически успех над Ботев на Лаута, побеждавайки го с 1:0, след като дълги години преди това този набор не бе постигал победа над градския съперник, точно когато родители и фенове на този тим решиха, че отборът на Недевски ще остави зад гърба си господството на Ботев над тях, се случи това, което малко хора очакваха.

Поредица от равенства и загуби костваха на смърфчетата дори второто място и те изпаднаха на трета позиция, като позволиха на Берое да ги изпревари и да завоюва среброто в Югоизточната зона. Локо Пд спечелиха само 2 точки от 9 възможни в последните си три мача. Загуба от Нефтохимик и равенства с Берое и Бургас Спорт свлякоха черно-белите на третата позиция. Георги Недевски реши да прави експерименти със схемата, със стартовия състав, пусна няколко играчи в почивка, докато Ботев продължаваше да трупа самочувствие и аванс на върха, както и победи с по 10:0. След като загубиха от Локомотив на Лаута, което впрочем бе и единствената загуба на канарчетата, те записаха 7 последователни успеха.

Победата на Локо Пд на Лаута, както споменахме, бе историческа, но само тези, които не са присъствали на този мач, не знаят, че жълто-черните буквално изтърваха поне 3-4 чисти голови положения, а вратарят на домакините направи чудеса под рамката, за да могат смърфовете да стигнат до жадувания успех. И вместо тази победа да се използва, за да може в този набор на Локо Пд най-сетне да започнат да бъдат изграждани победители, се започна със слабите игри и резултати. 

Сега за Ботев и Локомотив предстои Републиканското. Първото място на канарчетата и третото на смърфовете няма да окаже влияние на жребия. Единствено психологически отборът от Лаута ще е натоварен с последните негативни резултати. Дано това не им повлияе и черно-белите да запишат поне полуфинал в надпреварата, а защо и не нещо повече. Много специалисти са на мнение, че сред играчите от този набор на Лаута има няколко много класни футболисти.

Интересно е, че в тима на Недевски има 10 освободени от Ботев Пловдив играчи. Школата на Локо в последните години е удобен пристан за нереализирали се в Коматево играчи. Вторият шанс, които получават тези момчета се отчита от някои от тях, като например националът Иво Атанасов, но други буквално плюят на ембеламата на черно-белите, нахлувайки на терена и куфеейки на Националния стадион "Васил Левски" по време на финала между канарчетата и Лудогорец. И не се крият, като дори споделят клипчета на стените си във Facebook...

В Ботев преди време също имаха подобни проблеми, но те бързо бяха разрешени, след като феновете сe намесиха. Настоящият трети вратар на жълто-черните в мъжкия отбор Мартин Димитров много бързо свали снимките си от агитката на Левски, след като имаше разговор с отговорни фактори сред бултрасите. Това е и рискът да привличаш играчи на други отбори. Някои от тях никога няма да оценят по достойнство шанса, който им се дава, камо ли да заиграят със сърце за емблемата, която стои на гърдите им. Нещо, което собствените кадри ще правят по презумция. Но и юношеският футбол отдавна се изврати. Отбори с пари и с по-добри материални бази привличат играчи от други градове и школи. Примамливи оферти, замаскирани като стипендии, освобождаване от такси, привликателна и добре заплатена работа за родителите и прочие инструменти отдавна са в ход в при подрастващите.

А ако Ботев си поиска някои от играчите на Недевски след края на сезона? Те дали ще откажат на канарчетата или ще "отлетят" като истински такива към базата в Коматево? Не за друго, а за да стават първи!