Ботев спечели Купата на България при набор 2005! Във финала, игран на стадион "Локомотив" в Горна Оряховица, "канарчетата" постигнаха драматичен успех над Лудогорец след 1:1 в редовното време и 5:3 при изпълнението на дузпи. Момчетата на Румен Байрев надиграха тотално своя съперник, който много трудно стигаше до вратата на "жълто-черните". Ботевистите създадоха огромен брой положения, но те бяха пропиляни и в самия край получиха изравнително попадение.

В 11-ата минута Димитър Петров отправи топовен шут от фаул от над 30 метра, а топката се отклони от напречната греда. Последва добавка с глава на Асен Митков от чиста позиция, но стражът на "зелените" успя да избие кълбото. Последваха нови два удара към вратата на разградчани, които бяха отразени от вратаря. В 29-ата минута Мартин Драганов отправи удар от границата на наказателното поле, а вратарят улови. 

В началните минути на второто полувреме играта не се промени и действията се развиваха изцяло в половината на Лудогорец. В 42-ата минута Андрей Цой шутира от средна дистанция, а топката мина на метър над гредата. В 45-ата минута Марио Начев проби по десния фланг и извади към Мартин Драганов, а нападателят от близка дистанция пропусна, но тази комбинация донесе радост на "канарчетата" минути по-късно. В 52-ата минута, при първата си добра атака, "зелените" изпратиха топката в наказателното поле на Ботев и там нападател останал сам срещу Маджаров стреля, но стражът се намеси отлично и спаси. Така се стигна до 55-ата минута, в която "жълто-черните" ликуваха. Марио Начев бе изпуснат по десния фланг и центрира към наказателното поле, където Мартин Драганов с шпагат прати топката в мрежата - 1:0.

В следващите минути символичните домакини от Разград опитаха натиск, но така и не успяваха да отправят опасен изстрел към вратата на Ботев. Три минути преди края топката бе центрирана от корнер, вратарят на "канарчетата" не се намеси убедително и в създалата се суматоха резултатът бе изравнен - 1:1.

Така се стигна до рулетката на дузпите, в които "жълто-черните" показаха по-здрави нерви. В първите си три дузпи и двата тима бяха безпогрешни, но при четвъртия опит "зелените" пропуснаха, а при решителната пета дузпа капитанът Божидар Сидеров бе безпогрешен от бялата точка и хвърли в екстаз "канарчетата".