Малките футболисти на Ботев и Берое тръгнаха с победи над македонските „Беласица" – Струмица и ФК „Скопие скупи", на старта на големия международен футболен турнир „Пловдив къп" за деца до 12-годишна възраст, който започна на спортен комплекс Футболна арена ВЕЛД на Гребната база днес.

Малките канарчета, набор 2008-ма, водени от треньора Димитър Пашев бяха с класа над македонските си връстници и ги разгромиха с 8:0. Беройци пък обърнаха с 2:0 елитната школа на Скопие, след по едно попадение и в двете полувремена.

Другите два пловдивски тима – ФК "Пловдив Сити" и „Локомотив" /родени 2007 год./, които имаха честа да открият надпреварата днес по обед не се победиха и извъртяха завързано 1:1, а столичният "Славия" загуби изненадвахо с 1:3 от Футболна академия "Царско село".

Освен двете елитни македонски школи, още 18 български тима се пуснаха днес в станалия вече традиционен турнир, чийто основен организатор е бившият национал и ексзвезда на Ботев Гено Добревски и екипа на неговата Футболна академия ВЕЛД.

Състезаниетно "Пловдив къп"  е за малки таланти, родени през 2007 и 2008 година и е част от календара на вече утвърдената от Българския футболен съюз национална програма за подготовка на малки футболисти до 12-годишна възраст – Футбол 7 и Футбол 9.

„Интересът към състезанието наистина нарастна много, сами разбирате обаче, че не можем да приемаме заявки до безкрай, защото така турнирът трябва да се продължи един месец", коментира главният му организатор и инициатор Гено Добревски. Той е сигурен, че тепърва предстоящ много интерести о оспорване мачове по терените на "ВЕЛД".