Младата пловдивска надежда на българската атлетика Александра Начева показа, че продължава да се развива на най-високо ниво. Тя постигна пореден национален рекорд в тройния скок, който я изведе и на върха на световната ранглиста до 18 години и на второ място до 20 години. Миналогодишната световна вицешампионка в дисциплината от шампионата за юноши и девойки до 18 години в Найроби (Кения) завърши втора на турнира в Атина (Гърция) с постижение от 13.80 метра. Така възпитаничката на треньора Стойко Цонов прибави 16 см към предишния си национален рекорд, който бе 13.64 метра и бе постигнат на европейското за подрастващи в Гросето миналата година. Всъщност при 18-годишните Алекс бе номер 1 в света за сезона и с предишното си постижение от 13.38, но сега излезе втора в света при 20-годишните. Тя е номер 1 в европейските ранглисти за сезона и при двете възрасти.

След успеха Алекс качи снимка с най-добрата при жените в скока на дължина – сръбкинята Ивана Шпанович. Ново лично от 13,80 и ново приятелство с най-добрата дългоскачачка Ивана Шпанович, написа ученичката от Руската гимназия на личния си профил във Фейсбук. На същия турнир Шпанович изравни най-доброто постижение в света за сезона в скока на дължина, след като спечели надпреварата с 6.92 м. Тя постигна и по-силен резултат от 6.98 м, но с попътен вятър над допустимите стойности.

През тази година Алекс ще гони поредните си рекорди на европейското до 18 години, световното до 20 години и Младежките олимпийски игри.