Академик Пловдив ще бъде домакин на първия турнир от Балканската купа при 12-годишните и 14-годишните при дебюта си в такова мащабно международно състезание при подрастващите. Както е известно пловдивският тим е един от двата български участника в надпреварата, заедно с Балкан. Пловдивският тим бе поканен след шампионската титла при 12-годишните миналата година и отличната работа на старши треньора Йордан Иванов с малките надежди на клуба. Останалите 4 тима, които ще играят в Балканската купа са Актавис Академия /Лесковац, Сърбия/, МЗТ /Скопие, Македония/, КК Визура /Белград, Сърбия/ и Кидс баскет /Подгорица, Черна гора/ /при 12-годишните и друг отбор от Подгорица при 14-годишните, който ще стане ясен/.

Турнирът в Пловдив е от 27 до 29 октомври, като по-малките ще играят в зала "Строител", а по-големите - в зала "Сила". 6-те отбора ще бъдат разпределени в две групи. В група А са тимовете на Визура, Академик и Кидс баскет, в група Б - Балкан, Актавис и МЗТ. Разпределението е едно и също за двете възрасти. В групите се играе всеки срещу всеки, класиралите се на трето място определят 5-я и 6-я в подреждането, а първите два играят на кръст с тези от другата група. Следва финал и мач за 3-то място. По този регламент ще се проведат общо 6 турнира, като всеки един отбор ще бъде домакин. Шампионът на всяка надпревара получава 6 точки, вторият - 5, третият 4 и така до последният, който взима 1 точка. След изиграването на 6-те турнира ще се проведе финална четворка с участието на първите 4 тима от редовния сезон. Там на полуфиналите ще се срещнат 1-ви срещне 4-ти и 2-ри срещу 3- ти, следва финал и мач за 3-то място. Право да бъде домакин на Файнъл Фор има отборът на първо място в редовния сезон.

Междувременно бе променен е началният час на първия мач от турнира примъжете за Купа Пловдив в зала "Сила". Откриващият двубоя между отборите на Левски и македонския Струмица ще започне в петък в 17.30 часа, вместо в 18 часа. Причината е, че за 19.30 часа е предвидено официално откриване на надпреварата, както и официално представяне на отбора на Академик Бултекс 99 пред пловдивската публика. В 20 часа започва втората среща между домакините от Академик Бултекс 99 и Спартак Плевен. Часовете за събота остават същите - в 17 чака е срещата за 3-то място, в 19 часа - финалът. Билетите са по 5 лева за два мача на ден.