Академик Бултекс 99 ще се включи в двудневния фестивал на спорта и изкуството, който ще се проведе на 30 септември и 1 октомври от 10 до 17 часа на площадките на младежкия център в Пловдив. Организатор на събитието е Сдружeние "Паралелен свят" със съдействието на пловдивския баскетболен клуб, Община Пловдив, Младежки център, Район Западен и Атика Холидейс.

Проявата е замислена като уикенд на игри без бариери „Щастливи за ръка”, в който спортът и изкуството да обединят подвижни и по-малко подвижни, високи и ниски, млади и по-млади по дух. Поканени са всички, без ограничение във възрастта. Входът, естествено, е свободен, а доброто настроение и положителните емоции - задължителни. Това ще бъдат два дни на социално и забавно ангажиране на хора от различни възрасти, които ще участват в спортни събития, изкуство и музика, обединени в желанието
си да допринесат за социалното приобщаване на всички. С идеята, че всеки е истински шампион с воля, независимо от неговите умения и възможности.

Празникът е замислен по модела на фестивала "Happy Hand", който вече седем години се провежда в Болоня, Италия, и е посветен на преодоляването на предразсъдъците към хората с физически и интелектуални затруднения. Местният организатор е баскетболният клуб на Болоня "Фортитудо", в проявата са участвали част от звездите, играли за клуба, включително и настоящият треньор на националния отбор на Сърбия Саша Джорджевич. Инициативата пък идва от фена на "Фортитудо" Уилям Босели, който вследствие на здравословни проблеми може да движи само главата си. Той и неговото обкръжение създават специална асоциация с цел да се организира и поддържа този фестивал. Спортният директор на Академик Бултекс 99 Тина Димитрова е била в доброволския екип на "Happy Hand" от самото му създаване и с помощта на Атика Холидейс е организирала посещението на председателя на "Паралелен свят" Кремена Стоянова в Болоня. Разказвайки за България и за Пловдив, италианските организатори пожелаха сътрудничество и подкрепа в провеждането на подобно събитие у нас.

По време на двудневния фестивал в Пловдив ще се проведат различни спортни игри и културни мероприятия като баскетбол с Тина, тенис на корт с ТК Локомотив Пд, седящ волейбол с Морган и Карла от Болоня, "Заедно да танцуваме" с Кремена, стрелба с лък с Евент България, Арт работилница с Елена Шопова, "Не се сърди човече" с Български червен кръст, петанка, зумба с Поли, тенис на маса с Гери, футбол с Ботев Пд, кулинарен конкурс и свободна сцена за изява на таланти.