Общо 4 пловдивчанки са номинирани за класацията за най-добър млад спортист на България. Това са атлетките Александра Начева – световна вицешампионка на троен скок, и Лиляна Георгиева – европейска вицешампионка на 1500 метра, плувкинята Диана Петкова – 6-а на европейското и шахматистката Виктория Радева – европейска шампионка и вицешампионка по ускорен шах и рапид и 4-та на световното по класически шах.

Две от тях – атлетките Алекс Начева и Лили Георгиев също така ще получат престижни специални награди Спортен Икар на фондация Български спорт. Там голямата награда очаквано печели тенисистът Григор Димитров, а официалното награждаване ще бъде на 19 декември от 11.00 часа в Национална художествена галерия.

Традицията на Фондация "Български спорт" да връчва годишните награди "Спортен Икар" датира от 1992 г. когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов.

Сред номинациите за най-добър млад спортист на България е и асеновградчанката Мария Йовкова, която стана европейска шампионка на двойки по тенис на маса. Тя е състезателка на пловдивския клуб Стоянстрой и също ще получи Спортен Икар.