17-годишната Йоана Илиева спечели първи медал за България на световно първенство по фехтовка от 22 години насам. Илиева се окичи с бронзовия медал на сабя в Торун, Полша, който ѝ гарантира Световната купа на сабя за девойки до 20 години.

Българската сабльорка бе отличена с този успех след като отстъпи в оспорван полуфинал с 13:15 туша пред двукратната световна шампионка - мексиканката Наталия Ботейо, пише uspelite.bg

По пътя към финала Илиева записа 4 победи от общо 6 срещи. В директните елиминации тя отстрани Юлия Чеслар от Полша с 15:14, Нисанур Ербил от Турция с 15:12 и Лика Джиджиешвили от Грузия с 15:5. Титлата бе връчена на рускинята Алина Михайлова, която победи на финала Ботейо с 15:10. В първенството взеха участие общо 116 сабльорки.

През тази година Илиева спечели три състезания, валидни за Световната купа, записа едно второ и две трети места, а с третата позиция в Торун става най-добрата ни шампионка по фехтовка от 1987г. насам. Преди 22 години легендарния български фехтовач Васил Етрополски печели сребърен медал на световно първенство. Отличието на Илиева ѝ гарантира предсрочно световната купа при 20-годишните.