16 малки футболни таланти, родени между 2009 и 2011 година, проведоха първи тренировки на откриването на Детската футболна академия на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.  На старта на новото футболно начинание присъстваха лично създателят на школата професор д-р Веселин Маргаритов, декан на Спортния факултет на Пловдивския университет,  деканът на Педагогическия факултет проф. Румяна Танкова, много футболни деятели, студенти, преподаватели и родители.

Уверявам ви, че в Пловдив няма спортна база като нашата, каза проф. Маргаритов при първата среща с родителите. В Детската футболна академия на ПУ ще се работи по съвременна методика на обучение и тренировки, по модела на водещи детско-юношески школи в Европа. Професорът подчерта, че освен двамата доказани специалисти – Марин Бакалов и Стоян Димитров, при изграждане на децата ще бъдат ангажирани и други високо класни специалисти.

Науката и научните методики много често убягват във футболните клубове у нас, за разлика от тези в развитите футболни държави. Затова искаме да работим с децата по нов съвременен начин по европейски стандарти, като използваме и някои от методиките на големите детско-юношески школи в Европа, като стъпим здраво и на науката, обясни проф. Маргаритов.

Той разкри, че с децата и с родителите ще работи и специално нает психолог, който ще помогне за по-доброто психо-физическо развитие и подготовка на малките футболни таланти. За всяко дете ще бъде изготвена специална функционална картотека, в която стриктно ще се следи неговото здраве, функционалните му изследвания от медицинските тестове, както и цялостните резултати от това, което показва по време на тренировки и мачове.

Преди началото на тренировката на Академията на ПУ на всички деца бе раздадена безплатна футболна екипировка, включваща сак, тренировъчен и официален екип и комплект анцузи. Същото оборудване ще получат и останалите кандидати за слава, които ще попълнят групите, все още има свободни места за попълване на групите, а приемът продължава, казаха организаторите.

Във възрастова граница 2009 – 2011 години ще бъдат привличани и още деца, желаещи да станат част от Футболна академията  на ПУ.  Школата ще развива дейност на спортната база на университета на бул. „България“, където малчуганите имат на разположение двете открити футболни игрища и многофункционалната спортна зала. За нуждите на академията се предвижда в района на комплекса да бъде изградено още едно футболно игрище с по-големи размери.

Както е известно заниманията с бъдещите майстори водят доказаните специалисти Марин Бакалов и Стоян Димитров, които ще провеждат занимания три пъти седмично – понеделник, сряда и петък от 18.30 часа. На помощ в обучението ще бъдат привлечени и отлични студенти от Спортния факултет, които учат и ще преподават футбол.