Ръководството и фенклубът на Локомотив готвят инициатива по увековечаването на легендите на клуба. Първата стъпка е издигането на статуя на Аян Садъков, който си отиде от този свят на 1 юли миналата година. За каузата е привлечен известният наш скулптор Трифон Неделчев, който е фен на Локомотив, живее и работи в Германия и има опит с подобни проекти на германския Карл Цайс Йена. За първооснова на композицията ще бъде използвана снимка на Аян с Купата на съветската армия, която Локо печели през 1983 година. Отзовах се с удоволствие, за мен ще бъде голяма чест и предизвикателство. Ще се опитам със средствата на изкуството да пресъздам достойнството на този голям футболист, каза Неделчев.

Статуята ще бъде само началото на специален мемориален кът, в който ще бъдат увековечени и други клубни легенди. Той ще бъде разположен след входа към стадиона на затревената площ отдясно. Мястото е съобразено и с плановете за бъдещата концесия на стадиона. Вече е имало разговори и с Общината, която е принсипал на стадион Лаута и без нейното разрешение не може да се прави нищо. Всички са приели радушно идеята.

За целта е открита банкова сметка за набиране на средства за осъществяването на проекта, като номерът и ще бъде публикуван на официалния сайт на Локомотив Пд. Не е изключено и повишение на цените на билетите с 1 лев за събиране на допълнителни финанси за мемориалния кът. Предполага се, че разходите за паметника ще струват около 35 000 лева, като президентът на клуба Христо Крушарски вече е изразил готовност да задели 10 000 лева. Очаква се статуята на Аян Садъков да бъде открита през септември.