Пловдивските футболни грандове Ботев и Локомотив стартираха втория полусезон по доста лош начин. След първите два кръга от новата година те имат спечелени общо 2 точки и вкаран само един гол. 

Локомотив започна с хубава новина втория полусезон - беше открита новата трибуна "Бесика". В двубоя срещу Ботев Враца обаче тимът не успя да стигне до гол и завърши 0:0 с врачани, които се борят за оцеляване. Пловдивчани имаха и тежко гостуване в Кърджали, където загубиха с 0:5, записвайки една от най-големите си загуби в първенството. Равносметката една спечелена точка и нито един вкаран гол след първите две срещи. Тимът стартира полусезона като четвърти, но вече е с една позиция по-назад. Локо е в борбата за място в евротурнирите, но за да остане в нея трябва да не губи точки. Хубавата новина за отбора беше, че почти всички отбори около "смърфовете" също направиха поне по една грешка. Борбата ще е доста жестока, а разликата между 4-ия Славия и 8-ия Левски е едва четири точки. Друга добра новина за Локо през тази седмица е завръщането на Христо Крушарски в управлението на клуба. Крушарски и другият собственик Адам Сотков дори имаха известни пререкания в известен период от време, но след среща нещата между тях са изчистени и двамата ще управляват наравно клуба. Цялата спортно-техническа власт беше дадена на старши треньора Александър Тунчев. 

Утре за Локомотив предстои железничарско дерби със съименниците от София. Ако "черно-белите" успеят да спечелят те определено ще гледат по-оптимистично, а и целта за участие в евротурнирите ще си остане реална. Загуба или равенство обаче ще е тежък шамар за амбициите на клуба. 

При Ботев ситуацията беше тежка още през първия полусезон. Отборът записа много слаби резултати и в момента е по-близо да бъде в битката за оцеляване, отколкото в групата за 7-мо - 10-то място. Вторият полусезон започна с нулево равенство у дома срещу Локо София, а във втората среща момчетата на Бруно Балтазар загубиха от лидера ЦСКА с 1:3 на Армията. След първите два кръга пловдивчани имат един вкаран гол и една спечелена точка при голова разлика 1:3. 

В неделя "канарчетата" посрещат Берое. Двата отбора са с равни точки, а Ботев е на спасителното 10-то място, а Берое на 11-та позиция. Пловдивчани трябва да търсят задължителна победа, за да дръпнат с три точки, но и в директните сблъсъци срещу заралии, защото именно между двата отбора най-вероятно ще е борбата за 10-то място. Ако Ботев не спечели - равенство или загуба, то жълто-черните ще утежнят сериозно положението си, имайки предвид, че следващият мач е тежко гостуване във Варна на Черно море. Както е известно отборите от 7-мо до 10-то място ще играят в плейофите в борбата за 7-то място, което дава право на бараж в евротурнирите и всичките си осигуряват участие в елита и през следващия сезон. Ботев е на цели 12 точки от седмата позиция и изглежда невероятно да стигне до нея. Всички тимове от 11-то място до 16-то обаче ще играят в плейофите за оставането си в елита. Предвид амбициите и финансовият потенциал на клуба битка за оцеляване в Първа лига ще изглежда катастрофално за Ботев. 

Този уикенд определено двата пловдивски клуба имат много важни мачове и две победи ще им дадат глътка въздух и по-добри дни. Всичко различно от победата обаче може да задълбочи кризата.