Световното първенство в Катар беше официално открито с грандиозна церемония. 22-ят Мондиал се провежда за първи път през зимата и за първи път в арабска държава. Церемонията се състоя на стадион  “Ал Байт”, където ще се играе и мачът на откриването между Катар и Еквадор.

Преди началото на церемонията на терена бе извадена Световната купа, представена от Марсел Десаи. Самият старт бе даден от гласа на Морган Фрийман, който бе озвучил видеото, представено за начало. 85-годишният американски актьор се появи и на живо на стадион "Ал Сайд" и участва в първата част от церемонията.

Последва впечатляващо светлинно шоу, допълнено с музикални изпълнения и танцови състави. Организаторите припомниха част от химните на предишните световни първенства, както и талисманите от предишните години, преди да се насочат към новите символи на Мондиала в Катар. Корейската звезда Джонкук от популярната група BTS. Той изпълни песента Dreamers заедно с катарския певец Фарад Ал-Кубаиси.

За разлика от повечето Световни първенства церемонията по откриването беше по-кратка. 

На стадиона са президентът на ФИФА Джани Инфантино, президентът на Турция Реджеп Ердоган и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.