Бившият капитан на Германия, изпълнявал и длъжността национален селекционер на България Лотар Матеус разказа интересни неща около победата на нашите срещу германците на световното в САЩ през 1994 година, класирала ни за полуфитнал. Според Матеус през 1994 година в Бундестима е имало по-силни футболисти спрямо Италия'90, но отборният дух не е бил на ниво.

През 1994 година имахме много силни играчи в отбора. Смятам, че бяхме по-силни спрямо 1990 година, когато станахме световни шампиони. В състава вече имахме най-добрите футболисти от бившата ГДР, а освен тях се бяха присъединили още Марио Баслер и Щефан Ефенберг. Нямахме обаче отборен дух и това беше голямата грешка на старши треньора Берти Фогтс.

С Берти сме добри приятели сега, но той нямаше контрол над нашия тим в САЩ. Атмосферата беше лоша през цялото време. Усещаше се дори когато тренирахме. В Италия'90 беше обратното - непрекъснато шеги, смях и закачки. През 1994-а дори не си казвахме "Добро утро" на закуска. Нищо не си казвахме.

Вкарах гол на четвъртфинала срещу България и поведохме с 1:0. Ако бяхме отбор, нямаше да допуснем обрат срещу българите от тази позиция. Напротив, щяхме да направи 2:0 и 3:0. Нямаше да загубим. Ние обаче не бяхме тим. Всеки пламък можеше да доведе до голям огън, който разваляше атмосферата.

Когато Йордан Лечков ни вкара втория гол, не усетих да сме ядосани или разочаровани. Не усетих единайсеторката да пламне, да се разяри. А знаете, че ние, германците, се борим винаги до последно. Настроението в отбора беше: "Е, добре, отиваме си у дома". Не беше нормално, това не е германски манталитет. Дори на мен ми беше безразлично, че отпаднахме. Не изпитвах нищо, разкри Матеус пред FourFourTwo, цитиран от sportal.bg.