Германският Лайпциг показа защо е считан за хит на сезона и направи огромна крачка към четвъртфипналите на Шампионската лига. В първи осминафинален мач тимът на треньора Юлиан Нагелсман, който е едва на 32 години, срази Тотнъм в Лондон с 1:0 и има всички шансове да отстрани миналогодишния финалист в турнира. Единственият гол вкара Тимо Вернер в 58-та минута от дузпа, при която Бен Дейвис спъна Лаймер и получи жълт картон. Гостите можеха да си тръгнат и с по-убедителна победа, но вратарят Уго Лорис спаси шпорите. Още в първите две минути Лайпци можеше да вкара, но Анхелиньо удари греда, а Шик и Вернер пропуснаха. Последваха нови пропуски на германския тим. Преди почивката Лайпци бе пълен господар на терена и владееше топката в 67 процента от времето, а Тотнъм се бранеше на собствения си стадион, изпитвайки огромни проблеми в атака без контузените Хари Кейн и Сон.

След гола на Вернер от дузпа шпорите тръгнаха по-масирано напред, но така и не успяха да стигнат поне до изравняване. Вратарят на Лайпци Гулачи трябваше два пъти да се намесва решително при удари на Ло Селсо, като във второто положение и гредата помогна. В крайна сметка германският тим грабна заслужена победа, а задачата на тима на Жозе Моуриньо става изключително сложна.

Дебютантът в Шампионската лига Аталанта гледа уверено към 1/4-финалите на турнира, след като постигна разгромна победа с 4:1 над Валенсия в първия двубой от 1/8-финалите, игран на "Джузепе Меаца" в Милано. Резултатът беше открит в 16-ата минута от Ханс Хатебур. В 42-ата минута Йосип Иличич удвои. Ремо Фройлер направи резултата класически в 57-ата. В 63-ата минута Хатебур вкара за 4:0, като попадението беше зачетено едва след ВАР поради съмнение за засада. Влезлият като резерва Денис Черишев върна едно попадение за Валенсия в 66-ата.