Клубно световно първенство замисля Световната футболна централа ФИФА. Очаква се първото издание да е през 2021 година. В турнира ще участват 24 отбора, половината от които ще бъдат европейски. Списъкът ще бъде допълнен от два африкански тима, два азиатски, два от Северна Америка, 4 южноамерикански клуба, които могат да бъдат и 5, както и отбор от страната домакин. Всяко едно издание на новия турнир ще се играе между 10 и 24-ти юни и ще се организира на всеки 4 години. Целта на малкия Мондиал ще бъде да противопостави победителите от последните 4 издание на Шампионска лига, финалистите в тези двубои и най-добрите тимове в ранглистата на УЕФА. В първото издание, което ще започне през 2021-ва, ще участват отбори с покани.

Със сигурност такива ще получат осемте отбора, спечелили Шампионска лига поне 3 пъти в своята история. Това са Реал Мадрид, Милан, Байерн (Мюнхен), Барселона, Ливърпул, Аякс, Интер и Манчестър Юнайтед, към които ще се присъедини и Ювентус, който игра два финала в Шампионска лига през последните 3 години. Останалите места ще бъдат заети от отбори, които имат богата история и получават сериозни приходи от телевизионни права. Франция ще разполага с един представител, като най-логичният избор е Пари Сен Жермен. За последните две места ще спорят отбори от калибъра на Манчестър Сити, Челси, Атлетико Мадрид, Порто, Бенфика и Борусия (Дортмунд).

Регламентът предвижда всички 24 отбора да бъдат разпръснати в 8 групи, съставени от 3 тима. Само първият отбор в групата ще продължи директно напред към 1/4-финалите, които са на принципа на директната елиминация. Ако срещата завърши наравно след изиграването на редовните 90 минути, то отборите ще си бият дузпи. Турнирът е с продължителност от 18 дни, в които всеки отбор ще изиграе минимум две срещи. Финалистите ще са изиграли максималния брой от 5 мача.