След загубата на националите от Холандия стана ясно, че ще гледат поредно голямо първенство по телевизията. Мондиал 2018 в Русия обаче обещава да бъде края на сушата за родния футбол. След него идва Евро 2020, за което сме почти сигурни заради драстично променената схема за класиране.  Новият начин за стигане на ЕП е благоприятен за България, както и за по-малките отбори.

Както е известно от следващата година УЕФА въвежда нов турнир за националните отбори в Европа, който ще трябва да замести приятелските мачове, които доста често са без интрига и заряд. Лигата на нациите, както ще бъде името на новата надпревара, ще представлява турнир, в който всички 55 европейски отбори ще бъдат разделени на четири дивизии според коефициента си в от състезанията на УЕФА през последните години - Лига “А” (12 отбора), Лига “B” (12 отбора), Лига “C” (15 отбора) и Лига “D” (16 отбора).

Всяка дивизия ще бъде разделена на четири групи. В някои групи ще има по три отбора, а в други - по четири. Тимовете ще играят всеки срещу всеки на разменено гостуване. Победителите от групите ще се изкачват в по-горна дивизия, а последните ще изпадат в по-долна, пише sportal.bg.

Голямата промяна, която ще засегне Евро 2020 чрез турнира обаче е фактът, че четири отбора ще могат да се класират за форума на Стария континент през Лигата на нациите. Куриозното е, че всяка една дивизия ще излъчва по един участник на Европейското. Това означава, че на Евро 2020 ще участва някой отбор от ранга на Лихтенщайн, Малта, Андора, Казахстан или друг от дивизията с най-слаби тимове. Така на практика излиза, че за отборите ще е по-добре да са в по-слаба дивизия, защото ще могат доста по-лесно да се класират за шампионата. Например, ако България е във втора дивизия, ще трябва се бори срещу отбори от ранга на Чехия, Холандия и Турция, докато ако сме в трета - срещу Беларус, Израел и Фарьорски острови.

Любопитен е и начинът, по които от УЕФА са избрали времето за провеждането на двата турнира. След точно година ще започне първо Лигата на Нациите, като до края на 2018-а ще се изиграят всички мачове от групите и ще се определят тимовете, които ще се качат в по-горна дивизия и тези, които ще изпаднат. След това през 2019 година ще се изиграят всички квалификации за Евро 2020 по формата, по който сме свикнали, макар и с леки модификации през годините. За следващото Европейско ще се класират първите два отбора от всяка една от десетте групи. Междувременно през юни месец 2019 ще се изиграе турнира на финалната четворка от Лигата на Нациите. Това са полуфиналите и финалите, в които ще участват четирите победители от групите в Лига “А”. Тези отбори ще определят шампиона на нациите.

След като квалификациите определят 20-те отбора, които ще получат билети за Евро 2020, през март същата година ще се играят плейофи между победителите от всяка група от всяка една дивизия за определяне на допълнителните четири места за ЕП. Ако някой от отборите победители вече си е осигурил място за Евро 2020 през квалификациите, неговото място ще бъде заето от следващия отбор с най-добро представяне в Лигата на Нациите. Така обаче може да се стигне до куриозната ситуация, в която всички отбори от Лига “А” да са си осигурили участие на първенството през квалификациите.