Япония поднесе минисензация и победи Колумбия с 2:1 на старта на борбата в последната група H на световното в Русия. Азиатците обаче играха почти цял мач с човек повече. Още в 3-та минута Карлос Санчес отби с ръка в пеналта силен удар на противников играч и получи директен червен картон, а Шинджи Кагава вкара дузпата и изведе японците напред. Това бе вторият най-бързо показан червен картон в историята на световните първенства - след само 2 минути и 56 секунди. Рекорда държи уругваецът Алберто Батиста, който на Мондиал'86 получава червен картон в 56-ата секунда срещу Шотландия.

В 35-та минута Колумбия успя да изравни след много хитро изпълнение на Кинтеро от пряк свободен удар. Той стреля ниско по тревата под стената. Вратарят успя да хване топката, но тя бе преминала голлинията.

След почивката японците натиснаха, опитвайки се да се възползват максимално от численото си преимущество. След няколко пропуска от отлични позиции победното попадение дойде в 73-та минута, когато Осако забоде топката в мрежата с удар с глава след корнер. В 78-ата минута ред колумбийците се откри прекрасен шанс за 2:2, но той бе пропилян от включилия се от пейката Хамес Родригес.