Англия бе на път да се превърне в поредния книжен тигър на световното в Русия, но благодарение на капитана си Хари Кейн съумя да преодолее съпротивата на аутсайдера Тунис в мач от група G.  Нападателят на Тотнъм вкара и двата гола за победата с 2:1, вторият от които падна в добавеното време на мача. Англичаните опитаха да играят бърз и атрактивен футбол, но показаха учудващо неумение пред гола – най-вече Рахим Стърлинг и Джеси Лингард.

Албионците започнаха вихрено и изпуснаха три чисти гола само в първите три минути. В началото тунизийците изглеждаха шокирани от бурните атаки на съперниците си и въпросът беше колко пъти вратарят ще вади топката от мрежата си. В 11-та Англия поведе след добавка на Хари Кейн. В 33-та Кайл Уокър сътвори огромна глупост, след като удари с лакът Бен Юсеф в пеналта. Фержани Саси реализира дузпата и изравни. Оттук нататък започнаха мъките за Англия, а окрилени от гола, африканците заиграха по-спокойно и организирано. Мачът вървеше към равенство, когато в 91-та минута Хари Кейн бе оставен непокрит в пеналта и с глава донесе измъчената победа на Англия.

В другата среща от групата Белгия разби Панама с 3:0, като и трите попадения паднаха след почивката. Дрис Мертенс даде аванс в резултата на белгийците две минути след почивката с истински шедьовър – прехвърлящ удар от въздуха. В 69-ата минута Ромелу Лукаку с глава бе точен за 2:0, а в 75-ата отново той оформи крайния резултат.