От Ботев обявиха официално на пресконференция, че се готвят да посрещнат Левски в края на април на Колежа. Това ще е първият мач на стадиона след близо 10-годишно отсъствие. На брифинга участваха изпълнителният директор на Ботев Герман Чистяков, собственикът на ПИМК Илиян Филипов, адвокат Слави Микински, който  е член на борда на директорите на клуба и прокуристът  Асен Караславов.

"Основната причина за пресконференцията е като клуб да заявим нашата позиция относно стадиона. След толкова години чакане съм учуден как е възможно да има въпроси защо искаме да се върнем на стадиона. Всички заслужават да се върнат колкото се може по-бързо на стадиона. Колкото по-бързо се преместим на стадиона, толкова по-добре, защото ще има куп проблеми, които трябва да решаваме. Ако се преместим сега по-рано ще можем да се подготвим по-добре за новия сезон 2023-2024. С използването на новия стадион ще се влее и финансов поток в клуба. Това ще ни направи все по-независими и няма да разчитаме само на собственика. Преместването няма да е лесно. Ние сме футболен клуб и не сме строителни надзорници. В момента, в който държавата ни издаде Акт 16 ще лицензираме стадиона към БФС и тогава вече ще имаме право да използваме стадиона. Колкото по-бързо започнем да използваме стадиона, толкова по-бързо ще можем да предлагаме качество на нашите фенове", каза изпълнителният директор на "канарчетата".

"Всички усилия трябва да бъдат насочени към връщането на стадиона. Например стюардите, които ни трябват за новия стадион са между 100 и 200 и ние трябва да ги намерим и обучим. Феновете, които имат абонаментни карти от този сезон, няма да доплащат нищо. Ще има две категории за футболните срещи - едната ще е за мачовете с Левски, Локомотив, ЦСКА, Лудогорец и Берое, а другата ще е срещу останалите отбори. От това ще зависи стойността на билета. Ще има няколко ценови категории и всеки един фен ще може да бъде на стадиона. Ще има и фамилни сектори. Ще има и стаи с аниматори, където феновете могат да оставят децата си. Ще има и пакетни билети, в които освен билет за мача ще са включени храна и напитки. Контролът на този етап ще бъде без турникети, а чрез хора и затова ще е необходимо публиката да идва по-рано, за да се избегнат опашки. Ще има забавления преди мача свързана с концерти и конкурси. Разговаряме с Общината, за да решим как ще бъде организирано движението по време на мачовете. Разчитаме изключително много на външни доставчици за охрана, почистване, кетъринг. В момента търсим точната фирма за кетъринг. Скоро ще пуснем нов сайт, в който ще бъде публикувано всичко за новия стадион", заяви изпълнителният директор Герман Чистяков. 

"Много е важно завръщането на стадиона. Господин Зингаревич чака вече повече от година да се пусне стадиона. За нас е много важно да започне да играе отборът там и от гледна точка на финансите. Има изключително много други проекти като втория отбор, ДЮШ, за които са ни необходими средства. Влизането на нови постъпления от стадиона ще ни осигури още една голяма помощ. Всички постъпления от стадиона ще отиват за развитието на клуба. Централната трибуна няма да бъде готов изцяло и постъпленията от мачовете ще се подпомогне. Важно за клуба са тези средства и ако ако стадионът не бъде пуснат по-рано може да се наложи преразглеждане на някои от проектите, които имаме като втория отбор. Ще теглим кредит, защото около санкциите срещу Русия имаме проблеми", заяви още руският директор на Ботев.  

"Уточнили сме всички детайли по получаването на лиценза. Всичко е готово относно ВАР системата. Веднага, след като влезем на стадиона това ще ни позволи да изградим един много добър отбор, който да се бори за челните позиции през следващия сезон. Десет години мъка, дойде времето да се върнем на стадиона, където ни е мястото", заяви Асен Караславов.

"Приветствам изцяло този призив на клуба Ботев да се завърне на Колежа по-бързо. Всички трябва да седнем на една маса и да изглаждаме проблемите заедно, а не да има декларации и да говорим през медиите. Много фенове ще се включат в поставянето на седалките. Ние работим за цялостно завършване на стадиона с четири трибуни и четири козирки. Този стадиона е за целия град, не е само за Ботев. Не мога да поръчам металната конструкция за цялостната козирка без анекс. Ако няма анекс Общината изпада в неизпълнение на договора. Виждате какво стана с пробива на Водната палата. Няма проблем средствата да са до 2024-а или 2025-а година. Пълните проекти за стадиона ги получихме на 7 ноември 2022г. Всички виждате как се работи на стадиона от ноември насам. Ако ги имахме тези проекти по-рано щяхме да сме готови много по-бързо. Надявам се до 10 април да мине Приемателната комисия, а след това лицензирането от БФС може да стане от 2 до 5 дни. Ако това стане ще имаме 14 дни, за да се подготвим за откриването на съоръжението. Стадионът ще има четири трибуни и 18 500 седящи места и те ще бъдат пуснати за мача с Левски. Всички искаме да се върнем на Колежа. 10 години нося отговорност за стадиона по закон. Рискът, който е при мен е Общината да не ми го възложи и плати", заяви собственикът на ПИМК и строител на стадиона Илиян Филипов.  

"В момента с Общината водим разговори как ще стопанисваме стадиона чрез формата на наем. Чисто юридически сме напреднали много с уточняване на условията и няма да има проблем. Всичко ще бъде уточнено до първия мач", каза адвокат Слави Микински относно под каква форма ще бъде стопанисван стадиона.