Ботев продължава да буксува и през новия сезон. Тимът все още няма победа в първите си 4 срещи от началото на сезона и записа две равенства и две загуби.

"Канарчетата" изиграха в петък и най-слабия си мач от началото на сезона, губейки с 0:2 от Арда като домакин.

От седем официални мача на новия стадион "Христо Ботев" пловдивчани имат едва един вкаран гол, едно равенство и цели шест загуби. Което пък е нов антирекорд на клуба.

Това обаче не е всичко - Ботев няма домакинска победа в официален мач от 26 февруари, когато победи Берое с 1:0 на базата в Коматево. След това последваха 9 поредни домакинства без успех, а серията продължава. Това също е антирекорд, а справка показа, че дори в сезона, в който Ботев беше изваден от групата през сезон 2009-2010 отборът има 4 поредни загуби като домакин, но след това побеждава Локомотив в пловдивското дерби и спира серията. 

Дори и в сезоните, които отборът е изпадал не е записвал такава дълга серия без победа като домакин. 

От всички мачове в този период без успеха срещу Берое - Ботев е записал три победи и трите като гост срещу Черно море, Пирин и Локомотив София. 

Ботев сложи за треньор българин - Станислав Генчев, който поиска футболисти, но те не му бяха осигурени. Двама защитници отказаха на клуба в последния момент, а те бяха считани за сигурни. Сега Генчев взе двама играчи на пожар - естонец и грък в защита, но и двамата са без нормална подготовка и им трябва време за аклиматизация. Естонецът Там вече играе като титуляр, а гръцкият бранител Балоянис влезе срещу Арда през втората част и показа добра игра. Двамата със сигурност ще бъдат титуляри през новия сезон, но трябва време. Тук е въпросът защо в най-важната зоната - защитата, където Ботев имаше нужда от нови играчи такива не бяха осигурени за началото на сезона. Неслучайно и феновете застанаха твърдо зад Генчев, защото видяха, че не той е виновен за състоянието в момента. 

Всъщност Ботев почна сезона с липса на бекове и на защитници и имаше в изобилие център халфове и офанзивни играчи. 

С продажбата на Траоре, раздялата с Ману и изваждането на Бароан от отбора обаче "канарчетата" вече имат дефицит именно в офанзивен план, а това се вижда и в първите 4 срещи. Едва два гола вкарани от Мартин Секулич, а един от тях е от дузпа. 

Реално Ботев започна сезона с насищане в няколко лини и липса в други и 4 кръга след началото на сезона положението не се е променило, като единствено вече в защита има повече конкуренция, но сега в офанзивната част няма играчи

От началото на сезона Ботев изигра 4 срещи, от които записа две равенства, две загуби, вкара два пъти и инкасира 6 попадения. 

От всичките мачове тимът изглеждаше най-добре в дербито срещу Локомотив, където дори имаше възможност да победи. "Смърфовете" в момента определено са отборът в най-добра форма в елита ни. След това обаче Ботев пак започна да буксува - грешки в защита костваха загуба от Левски, малко създадени положения в Благоевград не успя да стигне за успех срещу предпоследния Пирин, а за капак тимът изигра изключително безличен мач, особено през първото полувреме, с нови грешки в защита, които доведоха до загуба от Арда като домакин. 

Всъщност последните 3 сезона Ботев два пъти се бори за оставането си в групата и успява да избегне съвсем голям срам да играе в групата за оцеляване и завършваше последен в групата между 7-мо и 10-то място именно на 10-та позиция. Между тях отборът постигна историческо класиране от 27 години – 3-то място и спечелване на бронзовите медали. Отборът игра и в евротурнирите. След това обаче през изминалия сезон Ботев отново се бореше до последно да не попадне в групата за оставане в елита.

Двете 10-ти места бяха и най-слабото класиране на тима от сезон 2009-2010, когато Ботев беше изваден от групата на полусезона.

От клуба привлякоха през уикенда нов спортен директор с доста богат опит, който е работил и в Борусия Дортмунд и целта му да е да спомогне да направи необходимите трансфери.

Тимът няма много време за действие, защото сезонът си върви и вече сме в 5-ти кръг, но за Платек целта ще е Ботев да привлече новите играчи и те вече да бъдат на линия за след паузата на националите отбори. 

Именно след паузата ще си проличи дали Ботев ще промени облика си през новия сезон или отново ще продължи със слабите игри, но определено това можеше да се избегне и да не се стига до такъв старт. 

Ботев ще търси първа победа за новия сезон от пети опит в събота при гостуването си на Хебър.