Починалият боксьор Боби Станчов е имал фалшиви медицински документи за удостоверяване на здравословното състояние, разкрива разследване на "България Днес". 21-годишният софиянец, който се боксираше под чуждото име Исус Величков, почина в събота на ринга в Албания. Той се свлече на въжетата в петия рунд без да е получил удар. Два часа по-късно официално беше обявен за мъртъв в болницата. Първоначалното предположение за смъртта е сърдечен удар. Аутопсията от албанските власти започна, но беше преустановена до потвърждаване на самоличността на починалия. Това трябваше да се случи вчера, след като майката на боксьора пристигна в Шкодра.

Докторката, подписала ядрено-магнитния резонанс на мозъка, не съществува

Мениджърът и треньор на Боби Станчов - Венцислав Георгиев, е представил целия набор задължителни документи за участие в мача. В това число оторизация от страна на Българския професионален боксов съюз. В нея фигурира писмено уведомление, че боксьорът е преминал набор от изследвания. Сред тях са магнитно-резонансната томография (МРТ) на мозъка, лабораторен анализ и кардиологично изследване.

Въпросните три прегледа са представени от Венцислав Георгиев в Професионалния боксов съюз за издаване на разрешение. Първият от тях е за магнитно-резонансната томография (МРТ), която е извършена в УМБАЛ "Св. Анна" София. Документът е от 26.02.2019 г. и в него има грешка. Вместо МРТ в началото е изписано МВТ. Освен това на изследването няма печат. Посочено е името на д-р Елка Иванова.

Това разрешение, издадено от Професионалния боксов съюз, показва как боксьорът е преминал куп изследвания 

"Нямаме подобен доктор - съобщиха за "България Днес" от отделението по образна диагностика към "Св. Анна". - Такъв пациент при нас не е минавал, защото не съществува в нашия регистър."

Изследването за СПИН е отрицателно, но и тази бланка е фалшифицирана

Същия набор изследвания е представил и другият боксьор, който е пътувал с Боби Станчов и мениджъра Венцислав Георгиев за Албания - Руслан Николов.

"Доколкото знам, преди мач би трябвало да отида на лекар, за да ни направят изследвания. Не сме били преглеждани нито аз, нито починалият Боби", обясни Руслан Николов.

Друга част от изследванията са били направени от д-р Михаил Николов, който практикува в пет луковитски села. Сред тях е и кардиологичен преглед. Неговото становище е, че сърдечната дейност е в норма.

Д-р Михаил Николов от Луковит се е разписал под прегледите на Исус Величков и Руслан Николов. Вторият отрича да е ходил при лекаря

"Февруари го преглеждах, но оттогава нямам спомен - коментира пред "България Днес" д-р Михаил Николов. - Щом съм писал бележка, значи съм го преглеждал. За Руслан не си спомням. Спомням си, че две момчета прегледах февруари. Повече никакви подробности не мога да ви дам. Прегледът беше при мен. Работя в пет села в Луковит. На 100 км от София. Няма да дам никакви интервюта. Казвам ви това и край." Д-р Николов призна, че полицията все още не го е търсила по случая.

Третият документ е изследване за вирусите на СПИН и хепатит В и С. Той е направен в столичната лаборатория "Имуно-хем" на 26 февруари. Според изследването Исус Розев Величков е с отрицателни резултати за вирусите. "Подобен пациент не е изследван от нас. Вероятно е взета бланка с резултат и след това е направена фалшификация", уточниха пред "България Днес" от лабораторията.

Полицията е разпитала мениджъра Венцислав Георгиев. Очаква се в следващите дни да бъде направена и официална проверка на изследванията. Предстои лицензът му да бъде отнет.

"Имаме ядрено-магнитен резонанс, подписан от докторка, и всички останали документи - коментира Венци Николов, член на Управителния съвет на ПБС. - На тази база сме издали разрешението за Исус Величков да се бие. Полицията ми изиска тези документи в оригинал. Нещата са криминални и ужасни като композиция. Не знам дали в историята на професионалния бокс има подобна измама."

Трагедия! Български боксьор загина на рингаИсус Величков е починал от раните си след галавечер в Албания

Починалият боксьор Борис от година се биел под името на своя братовчед ИсусТреньорът им знаел за измамата, но си траел