Миналата седмица Тина Ивайлова показа в предаването "Неделята на NOVA" как козметици без медицинско образование поставят филъри и ботокс. Правят го без да имат право на това, рискувайки здравето на хората, които им се доверяват. Имаше поне десет  подобни случая.

Веднага след предаването броя на сигналите се увеличи три пъти. Оказа се, че това е масова практика в страната ни от години. Няма статистика на пострадалите от тази „престъпна дейност“, според лекарите. Въпреки това болката е неописуема, казват жертвите. "Беше ми абсолютно невъзможно да се храня, имах много силна болка", разказа за преживения кошмар една от дамите, доверили се на самозван козметик.

"Имах зачервяване и подуване навсякъде, където ми сложиха ботокс. Не можех да ходя на работа, наложи се спешно да търся лекарска помощ", добави друга пострадала.

Показана от екипа на Тина Ивайлова собственичка на козметично студио пък се оказа, че спешно си е изкарала диплома, два дни след като е била заснета.

След излъчването на първата част на разследването много организации излязоха с реакции. Една от тях е на Асоциацията на медицинските козметици. От там изразиха съмнение, че една от заснетите в  репортажа жени, инжектираща смело филъри и ботокс, има реална диплома. 

Възмутиха се и от Асоциацията на дерматолозите в България. Д-р Катя Паскова алармира за опасност от ослепяване, ако такива процедури се правят от неспециалисти. Тя е категорична, че нито един козметик не познава анатомията на човешкото лице.

Светила в естетичната медицина пък определиха подобни дейности като престъпление. 

Вижте втората част на разследването във видеото:

 

Разследване: Козметици без ценз инжектират ботокс и хиалуронСветила в естетичната медицина са категорични, че това е недопустимо и крие сериозни рискове