Преди четири месеца в разследване на Тина Ивайлова ви показахме замърсената река Осъм в района на Никопол край село Черковица. Разказахме как в продължение на година в социалната мрежа хора публикуват снимки и видеа и подават сигнали за това, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.

Потърсихме всички гледни точки. Показахме ви и как реагираха институциите. Последва и мирен протест. Веднага след като излъчихме разследването, полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол. Проверки започнаха всички институции и резултатът е налице.

Четири месеца по-късно се върнахме на същото място и открихме, че реката е чиста. И има риба. А наслагванията, за които директорът на завода твърдеше, че са от дълги години, внезапно изчезнаха.

Вижте видеото-преди и сега:

 

„След като вие съдействахте да спрат да изхвърлят боклуците си в реката, виждате състоянието вече какво е. Реката, в която преди няколко месеца беше невъзможно да се лови риба, е възстановена. Замърсяването не беше само в реката. В самите брегове, беше невъзможно да се слезе. Сега вече е възможно да се лови риба. Това, което трябваше да се направи, най-вероятно е направено на базата на това, което правиха преди. Сега просто чудесна река.“, казва Богомил Пъшев.