Сечта в държавните гори се извършва основно от частни фирми, много малък обем се добива от работниците в горското стопанство. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

"Предходните години цената на изсечен кубик беше около 25-30 лв., но след като видяхме в началото на годината, че има проблем със задоволяването на населението завишихме цената на около 40 лв., за да може все пак някой да свърши тази работа.

Вероятно през следващите месеци ще се наложи ново увеличение на тези възнаграждения, защото министерството може да предприеме нова процедура - добиването до склад да се осъществява от частни фирми, а след това продажбата да се организирана от държавните стопанства.

"Ще плащаме на частника повече, но да ни изведе до временния скад, след което горското стопанство да се разпорежда с тази суровина", коментира министърът

По повод спекулата с цените на дървата Чамбов заяви, че в държавните складове няма сериозно увеличение, но фирмите, закупили на състезателни търгове продават на цена, която те определят, понеже България е пазарна икономика и държавата няма как да им наложи да продават на по-ниски цени.

"За да намалим спекулата, продаваме на цени, които да са ориентир за фирмите. Миналата година сме извадили 900 000 пространствени кубически метра на пазара, таи година ще извадим около милион и 300 хиляди. И пак не стигат, защото доста хора преминаха от газ, електричество и пелети към дървесина. това натиска този сегмент на пазара у нас", обясни зам.-министърът

Българските граждани изгарят около 5-6 милиона кубически пространствени метра и държавата може да осигури около 1/5 от тях. Останалите количества а от частни и общински гори, закупени от фирми.

"Хората, които са платили цени на горско стопанство, ще получат дървата си на тези цени, дори да има известно забавяне. По отношение на тези, които са се доверили на частни търговци - там не мога oа говоря нито за срокове, нито за цени", каза той.