Младите хора имат нужда не просто от доход, с който да оцеляват, а от мотивиращо заплащане, каза днес зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. По думите му проблем е, че голяма част от тях имат проблем с липсата на достатъчно информация коя е онази заетост, която да ги удовлетворява. Нашата отговорност е да им дадем професионална насока, кариерно ориентиране и това е един от приоритетите на министерството, допълни Кръстев. 

Зам.-министърът посочи, че безработицата в страната намалява и това води до глад за работна ръка на пазара. В петък в бюрата по труда бяха регистрирани само 138 хиляди души, от които около 30 хиляди до 29-годишна възраст, допълни Кръстев. Според него, ако работодателите във всички сфери искат да мотивират хората, били те млади или възрастни, да работят, трябва да им дават перспектива, за да се чувстват удовлетворени. Това е и основната цел на правителството - чрез повишаване на минималната работна заплата, чрез насърчаване на колективното трудово договаряне да се постигне поетапно, но устойчиво повишаване на доходите, каза Кръстев.

Трябва да се инвестира в знанията и уменията на младите хора, в тяхната квалификация и то на първо място от работодателите, допълни зам.-министърът. Той посочи, че финансовият ресурс, с който страната ни ще разполага през идните години, гарантира почти на всеки работодател, който иска да наеме хора, че ще разполага със средства за обучението им. Ако преди 15 години министерството на труда акцентираше върху квалификацията по конкретни професии, сега се залага на т.нар. ключови компетентности – езикови и цифрови умения, допълни Кръстев.

Според него фокусът пада върху дигиталните компетентности, защото голяма част от младите хора нямат дори базови такива. За изграждането на такива умения не само на младежите, но и на по-възрастните, ще има достатъчно пари, обясни зам.-министърът. Той уточни, че могат да се ползват 730 милиона лева от Програмата за развитие на човешките ресурси, както и над 300 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

Зам.-министър Кръстев бе във Варна, за да се включи във второто събитие от Националната кампания „#Първа работа“. Тя е организирана от програма „Развитие на човешките ресурси“ към МТСП и се реализира в партньорство с литературния формат „Пощенска кутия за приказки“. Кампанията е част от Европейската година на младежта. След Варна тя ще продължи в Пловдив, Видин, Русе, Созопол и София.