Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза „Граф Игнатиево” днес. Той е част от операция по Еърполисинг, като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България. Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО, но не е конкретизирана бройката на летателните апарати, тъй като операцията няма да бъде базирана на наша територия. Това заяви след откриването на международното изложение на отбранителна техника "Хемус"2022 военният министър Драгомир Заков. 

„Това, че няма постоянно базирана мисия по еърполисинг в България за период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Още вчера казах, че България ще продължава да бъде подпомагана от наши различни съюзници“, заяви Заков.

Той категорично отрече част от заглавията, появили се в медиите след вчерашната конференцията във Военния клуб:

„Появиха се интересни заглавия, че няма кой да пази българското небе, защото нидерландските изтребители си тръгват. Излязоха и хибридни заглавия. Българското небе винаги ще има кой да го пази. И в момента е така“, заяви министърът.

Той допълни, че има нужда от актуализация на бюджета на Военното министерство. Същата теза за необходимост от актуализация зае и президентът Радев.

"В сегашната актуализация се предвижда увеличение за отбрана", допълни Заков. Очакват се преговори и за увеличаване на пакета за военнослужещи, в това число възнагражденията.

Припомняме, че в края на май приключи мисията на нидерландските F-35 у нас.