"Отношенията на БСП с президента са еднопосочна улица и той сам тръгна по нея. Радев зае много странна позиция по отношение на парламента, който беше атакуван от същите сили, които атакуваха и него две години по-рано. Метафорично казано, той си прибра юмрука в джоба и ни остави да се справяме сами. Негова преценка е на кой ще даде мандатът, така е по Конституция. Никога няма да позволим да се месим. Ако ни бъде даден, се събираме и го обсъждаме. Ние казваме, че сме готови. Ако мандатът бъде връчен на нас, с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да говорим. Те са част от модела. Новите патриоти са същите като предишните патриоти. С тези хора разговори няма как да има, защото те са част от проблема. Борисов предлага като жива стока народни представители, трима-петима, търгува с тях. Борисов иска да се реабилитира под знамето на евро-атлантическите ценности.

Това заяви Явор Божанков от БСП. Той бе категоричен, че нови избори са най-лошият вариант за страната.

Много съм подозрителен, че ГЕРБ изобщо са евро-атлантическа партия, защото е известно, че доста добре съжителстват с източни капитали. Освен това са направили България абсолютно енергийно зависима от една държава. Трябва да срежат пъпната връв с главния прокурор Гешев, да поемат отговорност за това, което са направили и да платят сметките", добави Божанков.

"Проучванията на всички социолози показват следващ парламент, съставен също от толкова много партии, без една, която да има огромно мнозинство. Никой няма да има ясно мнозинство. Ако искаме да държим ГЕРБ и ДПС извън властта, отново трябва да направим коалиция. Това трябва да бъде направено от същите хора със същите приоритети. Единственото, което може да се случи, е да изгубим още пари за избори и още 1 година на държавата. Аз не виждам алтернатива на тази трудна коалиция. Тя е съставена от партии с различни визии, програми и идеи - така е. Основното предимство на БСП е, че запазихме добрия тон с колегите", заяви Божанков пред Нова тв.