„Средствата от Плана за възстановяване и устойчивост  са един огромен шанс България да трансформира своето общество в модерно и европейско. За да може това да се случи, ще трябва да се направят редица реформи. Тези средства не идват като подарък. Ако не направим реформите - няма да получим средствата“, това заяви на брифинг след заседание на МС вицепремиерът Асен Василев.

Правителството показа Плана за възстановяванеВ него има 4 основни стълба

Правителството е предвидило в рамките на бюджета предварително изпълнение на ПВУ . От утре министерствата могат да подготвят тези проекти, за да може да не се чакат допълнителни изплащание от ЕК, заяви още Василев. Част от предвидените реформи са вече направени. Очаква се до следващите 3-4 месеца да се изпратят искане за заплащане.

1 милиард и 300 милиона евро може да е първата сума, която ще се получи от ПВУ от ЕС. Проектите са заложени за първата половина на 2022г. Процесът по изплащане ще отнеме от 2 до 3 месеца. "Няма нужда да чакаме изплащането, за да започнем с приоектите, защото в бюджета има заложени над 4 милиона лева за старт", заяви Василев. 

По отношение на позицията на България за налагане на ембаргото за въглища, нефт и газ Василев заяви:

„Ние сме подготвени за ембарго от икономическата и енергийната система. Ако спрат доставките на газ и петрол да имаме реакция. Ако спрат доставките на газа, имаме възможност да покрием нуждата на страната. За петрола също има план“, допълни Василев.

„Няма държавен телеком за интернет. Държавата ще полага кабели за широколентов достъп до всички отдалечени общински  центрове, до които бизнеса не доставя. Тоест да се осигури свързаност на по-малките населени места, независимо от пазара“, допълни той.

„Мерки, свързани с цената на газа очевидно ще са необходими. Говорим с Министерство на енергетиката. Мерки, свързани с цените на храните се обсъждат в Министерство на земеделието и храните”, каза още финансовият министър.

По думите на Василев това не е временно явление, защото конфликтът в Украйна вероятно няма да бъде разрешен през следващите месеци, може и да бъде продължителен. Ще трябва да се направи по-сериозен пакет мерки, уточни той като каза, че ще има нужда от общ европейски пакет.

Възможно е до края на деня Правителството да излезе с обща позиция по повод обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата.