България не иска и няма да се откаже от своята енергийна независимост, от това нашата електроенергийна система да работи с национален ресурс. Това заяви по време на изслушване в парламента вицепремиерът Асен Василев, пояснявайки защо се е забавил планът за възстановяване и устойчивост.

Всяко едно предложение, което е обсъждано - за затваряне на електроенергийни мощности и тяхното преминаване на газ, означава да поставим нашата електроенергийна система в директна зависимост от наличието на газ и от цената му. В нашия регион имаме един основен доставчик, който в момента е във война и ни е сложил в списъка на неприятелски държави, каза Василев от трибуната на парламента.  

Той беше катерогичен, че България няма да затваря 1600 мегавата мощности в Маришкия басейн.

„За България е много важно да има план, който е добър и това е много по-важно от това да има план, който бързо да бъде приет.  Планът, който заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този план, в момента България щеше да е с ангажимент да изгражда газова централа при липсата на газ и при цените на газа, които съществуват в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата от въглищните централи, които са с национален ресурс. Не го приехме този план. Казахме, че това за българската електроенергийна система не работи и започнахме преговорите с ЕК, така, че това да бъде спряно и да се стигне до план, който комисията може да приеме, който изпълнява целите на Зелената сделка, но който не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система”, заяви той.