Близо три часа продължават дебатите за избор на управител на БНБ. Единствен кандидат е номинираният от "Има такъв народ" Любомир Каримански след отказа на излъчения от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Опозиция и управляващи, както и самите управляващи помежду си, се упрекнаха взаимно в сделка за поста гуверньор.

Председателят на ПГ Десислава Атанасова заяви:

"Коалицията ви е пред разпад, тя дори е пред саморазпад. Уважаема "Продължаваща промяна" – търговия, това правихте вие – търгувахте парите за пътища срещу поста гуверньор на БНБ. Излезте, кажете го".

Това беше възприето от председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски като знак, че единственият кандидат ще получи подкрепата на ГЕРБ и това беше причината да влезе в сблъсък с Тошко Йорданов, предаде БНР.

"Господин Свиленски, аз заставам зад всяка една дума, която съм казал тук, в предния и по-предния парламент, и сега. Но намеците за сделка между "Има такъв народ" и партии от опозицията са долни, позорни, лъжливи, отвратителни. Вие, на какво основание, като част от управляващата коалиция няма да подкрепите кандидат на една от партиите на управляващата коалиция, който се казва Каримански. Мерете си приказките, защото до днес те тежат нула. Ако искате на четири очи, може и да се сбием, но не и пред зала да правим този цирк и да се самопоставяме още повече в тази ситуация", каза Тошко Йорданов.

От "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят кандидат, независимо от коя политическа сила е излъчен, ако подкрепя влизане в еврозоната и въвеждане на еврото, защото това руши финансовата независимост на държавата.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов получи наказание "Забележка" от председателстващия заседанието Мирослав Иванов заради обаждане от място и системно неуважение, а той пък му подари таблетки, "за да се успокои".

Заседанието бе прекъснато за почивка по искане на "Продължаваме промяната".