"Задават се предсрочни избори. Ситуацията в страната не е добра, правителството не се справя с кризите. Дори се налива масло в огъня за нови кризи. В един момент всичко ще се струпа на гърба на гражданите. В една коалиция трябва да има правила на взаимодействие. Настоящата има принципи, но не ги знам какви са. Вярвах, че ще има пресечна точка и ще се спази коалиционното споразумение". Това заяви в ефира на Нова нюз Стефан Янев, бивш служебен министър председател и лидер на партия "Български възход".

"Ние сме български граждани и нека не веем други знамена, каквито и да са те. България е член на ЕС и на НАТО, това е избор, който е направен от преди години. За какъв неутралитет точно говорим? Това са решения, които са взети и потвърдени от правителства, има определена функционална отговорност и зависимост на участието на тези страни, по начина, по който те членуват", каза още той. 

Според него от участието си в НАТО България печели от гледна точка на колективната сигурност, но и не съвсем.

"България не осигурява сигурността си сама, а разчита на съюзниците в НАТО при необходимост те да помогнат за колективната сигурност, която би засегнала в някакъв случай страната. По този начин България би могла да харчи по-малко пари за собствената си сигурност, разчитайки, че тя ще бъде допълнена от колективната сигурност. За съжаление, през годините на членството в НАТО това е била основната ни критика, някак нашата политическа класа е намерила начин да не фокусира вниманието си върху финансирането на армията и нейните проблеми, така че се получава парадокс. Така, че монетата винаги има две страни, както колективната сигурност е помощ за България, така в нашия случай се оказва като някаква химера, която стои отстрани и ние не финансираме изграждането на собствените си възможности. Т.е. нарушаваме в известна степен чл. 3 на Вашингтонския договор", каза още Янев.