"Кирил Петков иска да запази властта на всяка цена, коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН няма и е невъзможна по принцип. Истината е такава и тя е най-силният щит против лъжите и измислиците", това заяви лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов.

Той се обърна към Кирил Петков и Асен Василев - "Няма да се спра, всички депутати да вземете и да ми оставите Тошко Йорданов, аз няма да се спра, на моя страна е справедливостта. Аз нямам какво да губя, какво можете да вземете на човек, който няма какво да губи?".

Трифонов обвини Кирил Петков, че е водил собствена политика по отношение темата "Македония".

"От френското предложение за присъединяване на Северна Македония към ЕС става ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на външно министерство", посочи Трифонов. 

„В този документ се говори за българско малцинство, а това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи“, каза Слави Трифонов.

В така нареченото предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартират преговорите, а пък Европейският съюз и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще изпълни после ангажиментите към нас, допълни Трифонов.

"После ще приеме българите в конституцията си, като държавотворен народ и после ще приеме решенията от Договора за добросъседство от 2017 година, после, а гаранция за това, че после това ще се случи, ще дадат Франция и Европейският съюз, тоест гаранция Франция. Има и друго абсурдно нещо в това френско предложение, тъй като ние, българите, не приемаме съществуването на македонски език, защото такъв език няма, всички останали европейски държави ще го признаят, а пък на нас ще ни признаят, че ние не го признаваме. Това е резултатът от двойствената политика на Кирил Петков от момента, в който стана министър-председател", каза още лидерът на ИТН.

Другата седмица ИТН ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си, колкото и да са те, заяви Трифонов, който остро критикува търговията с депутати.

Той заяви, че една от основателните причини, заради които е изтеглил министрите от правителството вече е факт. "Малоумните внушения за мафия и корупция са едни нелепи и абсурдни обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков", подчерта Слави Трифонов.

Напускайки властта, аз напускам възможността да бъда мафиот, посочи Трифонов.

Вижте цялото изказване във видеото: