Граждани протестираха днес пред Народното събрание срещу произвола на банки и монополи. Дошлите издигнаха плакати "НЕ на банковия произвол" и "Долу рекета на монополите". "И банки и монополи ни мачкат. Осъждат ни без да знаем. Взимат ни имуществото само на базата на един изпълнителен лист. Това е мафия", гневяха се хората.

Депутатите от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, Димитър Байрактаров и Борис Ячев - вносители на промените в ГПК и искането за отмяна на чл. 417, който позволява този произвол - се срещнаха с протестиращите. Хората повториха същото и пред тях, заявявайки, че всички до един са потърпевши от произвола на банките и монополистите. На протеста бяха дошли и потърпевши от няколко български банки, които са вдигнали непосилно лихвите им при поскъпването на швейцарския франк и те не могат да плащат кредитите си, които са теглили в тази валута.

"Хората изказаха пред нас възмущението си от ГЕРБ и ДПС, които отхвърлиха преди седмица законовите промени, позволяващи банките да не налагат запор на жилищата и имуществото им само въз основа на счетоводни документи. Те знаеха за битката, която водим в Парламента за отмяната на чл. 417. И съвсем честно ни заявиха: Да не се откажете и вие, да не ви натиснат!", заяви след срещата с протестиращите Славчо Атанасов.

"Знаете, че на първо четене успяхме да се преборим. Но, на второ - след активизирането на лобито на банките и монополистите, не ни достигнаха само 7 гласа, ГЕРБ и ДПС гласуваха член 417 да остане. Но, ние няма да се откажем и да оставим българските граждани на този произвол. Вече го заявих - повтарям го и пред вас: Член 417 ще падне. След 3 месеца, спазвайки законовия регламент, внасяме отново в НС искането си за промяна на ГПК и отмяна на този мракобесен член 417. Защото, той е засегнал не само вас, дошлите пред Парламента днес, но и хиляди български семейства още", заяви пред протестиращите Славчо Атанасов. Думите му бяха посрещнати с възгласи "Браво".

Той беше категоричен, че подобни текстове не могат да присъстват в българските закони днес, защото те ни връщат във феодалното право. Член 417 е причинил толкова поразии на хората, колкото никой друг, добави Атанасов. По думите му само за 2012 година над 35 000 имота са отнети в резултат на дейстието на този текст от закона.

Още новини от деня ТУК

TrafficNews.bg