Народният представител внася в Народното събрание питането заедно с жалбите и подписите на над 260 жители на кварталите "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов", чиито проблеми постави в Пловдив преди седмица

Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов внася днес в Народното събрание питане до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за мерките и действията на МВР по повод нарастващото напрежение  между българи и роми и с оглед на факта, че в Пловдив се намира най-голямото гето в страната, както и три махали с тежки проблеми. Заедно с питането Славчо Атанасов входира и жалбите на потърсили помощ в приемната му жители на пловдивските квартали "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" срещу тормоза от шумните сватби, нападенията и кражбите от страна на роми от съседната Шекер махала, както и подписите на над 260 души.  

"Хората, които додоха в приемната ми, са се обединили в Инициативен комитет. По думите им - животът им е ад - подложени са на непрекъснати нападения и обири, влизанията с взлом в домовете им са ежедневие, нападенията на роми над по-малките български деца се прави дори за забавление, а звуковият тормоз от сватби и тържества на открито е непрекъснат. В районите владее страх и насилие, основен източник на които са живеещите там роми. Хората от Инициативния комитет изложиха пред мен множество случай на нападения, обири, конфликтни ситуации на физически и психически тормоз от страна на това население. Органите на реда в района не успяват да предотвратят напрежението и инцидентите, общинската власт пък е абдикирала изцяло и дори не желае да се запознае с проблемите на хората от двата квартала",  казва в питането си до министър Бъчварова Славчо Атанасов.

Той напомни, че седмица преди да избухнат безредиците в софийския квартал "Орландовци" искрата е прехвърчала и в Пловдив.  "Хората бяха категорични, че те не са "против циганите, а против нарушителите",  но не скриха, че чувствайки се напълно изоставени от държавата,  повече не могат  да търпят тормоза и безредието.  Предупредиха, че не искат втори Гърмен, но затова са нужни незабавни действия от страна на държава и община, заяви още Славчо Атанасов.

"Напомням Ви, че в Пловдив се намира най-голямото гето не само в България, което наброява между 60 000 и 80 000 души. В града ни има и три смесени махали, в които напрежението между роми и българи е непрекъснато. За съжаление, не бих могъл да кажа, че органите на МВР контролират ситуацията в тези махали", заявява в питането си народният представител.

С оглед на нарастващото напрежение и сблъсъци между българи и роми в други точки на страната и заради съществуващите множество и тежки проблеми с гетата в Пловдив, Славчо Атанасов поставя пред министър Бъчварова въпросите:

 

  1. С какъв ресурс разполага МВР, за да наложи ред и законност в смесените райони с ромско население? Какви мерки смятате да предприемете в национален мащаб с оглед на нарастващото междуетническо напрежение и конкретно какви мерки ще предприемете, за да могат хората от пловдивските квартали „Т. Каблешков“ и „Панайот Волов“ да заживеят спокойно и без страх от нападения и кражби?
  2. Възможно ли е съсредоточаване на повече личен състав от страна на органите на МВР в конкретните смесени етнически райони, което да респектира ромското малцинство и да му напомни за съществуването на българската държавност и закони, на които те също са подвластни? В какви срокове е възможно това да се случи?
  3. Имате ли цялостна стратегия за предотвратяване на междуетническото напрежение и връщането на гетата из цялата страна в лоното на законността и държавността, както би било редно да бъде и какво по-точно предвижда тази стратегия?

 

Припомняме, че общинските съветници от Патриотичния фронт внесоха питане до Общинския съвет на Пловдив, в което също сигнализираха за проблема и с оглед на предотвратяването на конфликти настояха за незабавни мерки от страна на местната власт.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg