Скандал се разрази в парламента и депутатите излязоха в почивка само 35 минути след старта на работния си ден. Те още дори не са гласували дневния си ред за седмицата. Почивката е по искане на ГЕРБ, а повод стана разразила се разправия за включването в дневния ред на проекторешение, с което се предлага държавата да компенсира общини, болници, училища и детски градини за високите цени на тока.

Точката не бе включена в дневния ред, тъй като още няма внесено становище на водещата комисия. Темата на дневния ред на обществото е инфлацията, цените, цените на газа. Председателят на комисията по енергетика отказва да спазва правилника и комисията не изготвя доклад, скочи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Както чакахме мерки за справяне с кризата след анализ, сега пак ли месец ще чакаме доклад? Това, че вие искате да се изолирате от света зад стените на НС, не означава, че проблеми няма", обърна се тя към управляващите и поиска почивка, в която докладът да бъде внесен.

Атанасова напомни, че преди месец ГЕРБ са внесли решение за отмяна на зеления сертификат. Но то още не е разгледано от комисия.

"Затова поиска шефовете на комисии да бъдат задължени да разглеждат всички внесени проекти, а ако не го правят - да бъдат санкционирани с отнемане на наддават към заплатите им за този пост. Убеден съм, че имате решения, но не и краткосрочни. Отговорното ви поведение към избирателите е да накарате финансовия министър да преосмисли решението си за компенсации", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, предаде 24 часа.

"Дневен ред на общините и на обществото е това. Не видях никой да е против в комисия", включи се и Рамадан Аталай от ДПС.

"Темата е, че правителството закъсня с взимането на решения, които са в дневния ред на обществото. Вчера предложих предложението, което откраднаха ГЕРБ от всички нас, да бъде припознато от правителството, от ПП. Дебатът е неприятен, знам, че искате да избягате от него, но недейте. Ако правителството има решение, кажете го, призова той управляващите", допълни Аталай.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък сигнализира, че има проблем с включените за обсъждане днес на второ четене законопроекти за акцизите и складовете. Законопроектите нямат вносител, те са подписани с министър-председател Стефан Янев. Да бъдат изтеглени, да бъдат върнати в МС, той да си ги гласува и да бъдат върнати с подпис от Кирил Петков, поиска депутатът от ГЕРБ. Не се бъзикаме. Не можем да гледаме законопроекти с несъществуващ в правния мир субект, това е въпрос и на Конституционния съд, обясни юристът.