Сигнал към Северна Македония, че правителството и президентът на България имат обща позиция ще отправят днес премиерът Кирил Петков и държавният глава Румен Радев.

Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев заедно ще се включат в петък в честванията на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Благоевград, обявиха от правителствената пресслужба.

Няколко часа по-рано от пресслужбата на Министерския съвет изпратиха съобщение, че Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата. Заедно с Петков трябваше да бъде и  временно управляващият посолството на Северна Македония в България Владимир Кръстевски. п

"Предвиденото поднасяне на цветя пред паметника на революционера в Борисовата градина в София ще се състои без присъствието на Кирил Петков", написаха още от "Дондуков" 1.

Съвместното появяване на двамата идва само два дни, след като държавния глава остро критикува Петков, че е избързал с посещението си в Скопие, а премиерът отвърна, че външната политика е работа на правителството. Това породи надежди в Северна Македония, че двамата имат различни позиции и Петков е по-склонен да вдигне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македоия към ЕС.